[title]
Diumenge de festa major d'hivern és sinònim de portes obertes a museus i espais singulars de la ciutat. Aquestes són algunes de les propostes més llamineres si us interessen l'art i l'arquitectura.
Recinte modernista de Sant Pau, de 10 a 14.30 h
Una oportunitat per descobrir el flamant Pavelló de Sant Salvador, el primer del conjunt hospitalari que va entrar en funcionament el 1916; després d'anys de reformes i d'una curosa rehabilitació, l'arquitectura llueix un aspecte que vol ser fidel a l'obra original de Domènech i Montaner. La visita a l'espai es completa amb una doble proposta museogràfica: a la planta subterrània, es presenta la història de la institució hospitalària nascuda el 1401 al Raval i es reflexiona sobre la pràctica científica i mèdica a la ciutat. A la planta superior del recinte, es ret homenatge a la figura de l'arquitecte modernista, pensador i polític Domènech i Montaner amb una estructura escultòrica i fotogràfica inspirada en la morfologia d'un drac, que convida al viatge. Podeu dedicar-vos a explorar els interactius, o senzillament gaudir de l'arquitectura, d'una nau decorada a base de ceràmica i fusteria.
Pavelló Mies van der Rohe, de 10 a 20 h
Amb el Pavelló Alemany construït el 1929 amb motiu de l'Exposició Universal de Barcelona, Mies van der Rohe va posar els fonaments de l'arquitectura moderna; era innovador per la forma com estava concebut l'espai, però també pels materials constructius emprats en la seva realització. L'obra original va enderrocar-se després de l'exposició, però el 1986 es construiria una recreació en el mateix lloc. Coincidint amb la festivitat de Santa Eulàlia, diumenge a partir de les 18 h es farà una recreació inspirada en la il·luminació que va preveure l'arquitecte racionalista.
Fundació Miró. De 10 a 15 h
Sempre és un plaer visitar la Fundació Miró, sobretot si encara no heu vist la nova ordenació de la col·lecció permanent, que es va presentar aviat farà un any. Un dels objectius del nou plantejament era recuperar els espais, ritmes i idees arquitectòniques concebudes per Josep Lluís Sert a partir de les converses amb Miró; mostra d'això són les capelles on s'exhibeixen obres de gran format com el tríptic titulat 'L'esperança del condemnat a mort'. L'exposició es completa amb els dibuixos, escultures, tapissos i pintures d'un artista polièdric i emocionant.
Fundació Tàpies. De 10 a 19 h
La nova proposta expositiva de la Tàpies és sorprenent: han convidat l'artista Oriol Vilanova a exposar la seva col·lecció de postals i fins a 30.000 cartes es despleguen per les parets del museu! (i pugen cap a la segona planta, fins ara destinada sempre a mostrar la col·lecció d'Antoni Tàpies). A la planta inferior es presenta 'Objectes', un recull de peces del Tàpies matèric, que incorporava objectes com plats o diaris, escombres, cadires i tovallons plegats a les seves obres. Tàpies els incorporava a la superfície del quadre, en feia assemblatges o els representava sobre una superfície bidimensional.. Coincidint amb la jornada de portes obertes, també hi haurà un mercat de llibres i catàlegs amb descomptes.
Espai Simon 100 (Sancho de Ávila, 66-72). Ds., de 10 a 14 i de 19 a 24 h. Dg., de 19 a 23 h
Per commemorar el centenari de l'empresa de material elèctric de baixa tensió, el dissenyador Antoni Arola va transformar l'antiga fàbrica del Poblenou en un 'showroom' molt especial. Parets que s'il·luminen al gust del visitant, una cortina de pluja que es controla a través del mòbil i les projeccions de clàssics del cinema en aquest espai industrial són alguns dels reclams d'aquest espai que torna a obrir portes amb motiu del festival Llum.
Si voleu més opcions podeu visitar la guia de Santa Eulàlia de portes obertes.