[title]
La dotzena edició de The Influencers s'instal·la un any més al CCCB, de dijous 20 a dissabte 22 d'octubre. El festival explora, com de costum, els territoris menys coneguts de l'art contemporani, l'activisme experimental, la comunicació de batalla i les noves cultures digitals a partir de xerrades, tallers i projeccions que exploren els racons més foscos de la societat de la informació. L'edició d'enguany gira entorn de dos factors oposats i alhora presents en la societat en xarxa: per un costat, la visibilitat extrema ;la incessant circulació de dades que floten a Internet. Per altra banda, l'extrema invisibilitat ;els rastres imperceptibles a ulls del ciutadà que generem amb cada clic i que els governs i grans corporacions utilitzen per controlar les persones i preveure els seus comportaments. La tria del tema d'aquesta edició, que ens afecta com a individus i com a societat, és per se un motiu per anar-hi i escoltar què ens diuen.
1. Tot el que hem descobert els últims anys. Gràcies al festival The Influencers hem pogut conèixer projectes i persones que probablement no haguessim vist a cap altre festival de la ciutat per inclassificables, arriscats, radicals. Com per exemple The Yes Men –vint anys d'activisme hilarant amb l’objectiu de cridar l’atenció sobre els crims perpetrats per grans corporacions contra la humanitat i el medi ambient– l'ex espia britànica Annie Machon parlant sobre el canvi de paradigma de la seguretat informàtica, l'anàlisi de les dades que recorren la xarxa i "l'ètica al servei" de la intel·ligència, els 'dead drops' d'Aram Bartholl; pen drives cimentats a l'espai públic per compartir informació sense haver de reunir-se presencialment... I ara tornem a l'edició de 2016.
2. Els convidats. Quatre artistes i activistes compromesos amb l'exploració de la tecnologia protagonitzen la dotzena edició del festival. Són Kenneth Goldsmith ("the most famous uncreative writer" segons el va batejar el New Yorker), escriptor, poeta, artista plàstic, fundador de l'arxiu d'avantguarda online UbuWeb i autor del manifest 'Wasting Time On The Internet', publicat aquest any, William Binney, un matemàtic expert en sistema de criptografia, analista i desxifrador de codis que va treballar durant 30 anys per a l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) del govern dels Estats Units, arribant a ocupar-ne el càrrec de director tècnic (feu una ullada al projecte The ThinThread), l'artista Simmon Denny, que l'any passat va representar Nova Zelanda a la Biennal de Venècia i aquest any ha estat seleccionat a la de Berlín, i l'artista, activista i investigador Zach Blas, creador d'unes màscares amorfes que impossibliten el reconeixement facial.
3. Yami Ichi: Un mercat negre off-line de coses d'Internet. Sí. El primer Internet Yami-Ichi va ser organitzat a Tòquio en 2012 i fins avui ha viatjat per nombroses ciutats, com New York, Berlín, Moscou , Amsterdam i Seül, entre d'altres. En viu, gratis i directament dels carrerons foscos de la xarxa: bussejadors de les xarxes, rosegadors de fibra òptica, especuladors radicals i altres traficants post-digitals. Entre els articles venuts en altres Yami-Ichi asseguren que hi trobarem roba amb textures glitch, una clínica rehab per addictes a Internet, assessorament per escriure e-mails d'odi, contrasenyes d'usuaris, globus de neu Edward Snowden, Apps rebutjades per Apple, paquets de 10 likes per 1 € o fragments de discs durs provinents d'un data center de Google a Bèlgica. Entre els venedors d'aquesta edició hi figura "ministeriodecultura.org".
4. El technoviking i altres reflexions. Recordeu el guerrer-techno de la Fuckparade que es va fer viral? The Influencers projecta 'The story of technoviking', un documental sobre el fenòmen Technoviking, que va arribar fins als tribunals. La història posa de relleu com una imatge que ha estat compartida milers de vegades no es pot esborrar dels servidors d’arreu del món i, menys encara, de la memòria col·lectiva dels usuaris. El festival projecta també 'The Good American', sobre el programa de vigilància d’amenaces terroristes 'ThinThread' desenvolupat per William Binney, participant en aquesta edició del festival i 'The art of prank', un documental sobre l’artista novaiorquès Joey Skaggs –que hi assistirà– un dels iniciadors dels enganys i bromes als mitjans de comunicació.
5. Un taller sobre extracció d'ADN (mai se sap quan pot ser útil). Heather Dewey-Hagborg és una artista interdisciplinària i educadora. La seva pràctica inclou projectes com Stranger Visions, en el qual creava escultures-retrat a partir de l'anàl·lisi genètica de materials (cabells, burilles de cigarret, xiclet mastegat...) recol·lectats en espais públics. Al CCCB imparteix un taller sobre extracció, supressió i substitució d'ADN amb utensilis quotidians. Imperdible.