[title]
'Scalped' de Jason Aaron i R.M. Guéra (ECC)
Una de les capçaleres més crues que trobareu a la tenda. 'Scalped' va ser l’esclat del guionista Jason Aaron, un autor ferotge que en les pàgines d’aquest còmic 'noir' explora les violentíssimes màfies que hi ha a la comunitat índia americana. Fosc, brut, despietat, l’univers de 'Scalped' és tan absorbent com intimidant, i està poblat de personatges trencats, perillosos. ECC acaba de publicar el primer volum recopilatori de tota la col·lecció; una totxana de vinyetes al límit, farcida de sang, fetge, drogues, sexe i folklore indi: el llegireu com si tinguéssiu la fulla d’un ganivet a la caròtida.
Intrusos d’Adrian Tomine (Sapristi)
Adrian Tomine és un assassí silenciós, un ninja dels sentiments. L’editorial barcelonina Sapristi ha publicat aquest any la magnífica col·lecció de relats 'Intrusos', on l’autor americà experimenta amb estils de dibuix diferents en cada història i aplica amb una minuciositat preciosista el seu particular bisturí emocional. Les històries de Tomine es queden dins teu després de tancar el còmic. Es remouen al teu cervell. Fermenten. Un obra majúscula que es beu com un glop de malenconia.
'Daredevil: Born again' de Frank Miller i David Mazzuchelli (Panini)
Si no arriba a ser per la llarguíssima ombra de 'Watchmen' i 'Batman: The dark knight returns', possiblement estaríem parlant del millor còmic de superherois publicat als 80. 30 anys després no s’ha tornat a escriure una història tan èpica i colpidora amb l’heroi vermell de Hell’s Kitchen com a protagonista. El millor Frank Miller i el millor David Mazzuchelli –dos monstres de la vinyeta– van parir una història que guanya amb cada lectura i transcendeix els tòpics del gènere de superherois per esdevenir un relat més gran que la vida. Amb motiu de la visita de Frank Miller al Saló del Còmic, Panini va posar a la venda una reedició de luxe d’aquesta obra mestra. Quan la traieu de la maleta, poseu-la al costat de la Bíblia.
'El corazón del imperio' de Bryan Talbot (Astiberri)
Bryan Talbot és un dels autors britànics més influents dels darrers 30 anys. Una de les seves obres més completes és 'El corazón del imperio', còmic que juga amb el concepte de 'multivers' per fer una lectura alternativa de la realitat, a través d’un Imperi Britànic 'steampunk' amb una perillosa política d’expansió imperialista. La meravellosa construcció d’aquest món s’afegeix a un guió biliós, intel·ligent i crític amb el totalitarisme, el capitalisme, la religió i el pensament únic. Talbot signa una trama rica en lectures i ofereix al lector les millors il·lustracions de la seva llarga carrera. Astiberri ha recopilat tots els volums en un sol còmic en tapa dura que us cabrà perfectament entre les tovalloles.
'Fear agent' de Rick Remender i Tony Moore (Norma)
Aventures còsmiques al límit de la bogeria. Humor negre. Drama. Romanç. Viatges en el temps. Alienígenes. Monstres. Pistoles làser. Naus espacials... I com a cirereta, un antiheroi total com a protagonista; un paio malcarat, tossut i profundament alcohòlic. Amb 'Fear agent' no tindreu temps per respirar: el primer volum és una muntanya russa vertiginosa que us farà vibrar i rellegir pàgines de tantes anades i vingudes en el teixit espai-temps. Si voleu una lectura ràpida, entretinguda i més marejant que un mojito industrial, aquest voluminós còmic es convertirà en el vostre passatemps favorit.
'Zot!' d’Scott McCloud (Planeta)
Planeta acaba de reeditar en un volum de luxe amb tapa dura aquest clàssic dels 80, possiblement l’obra més icònica del genial Scott McCloud, autor també d''Entender el cómic', l’assaig en vinyetes més important que s’ha fet sobre el món de les vinyetes. 'Zot!' es va revelar a la seva època com una alternativa a la foscor que dominava els còmics de superherois i va ser un dels primers còmics americans que no amagaven la influència del manga, especialment del mestre Osamu Tezuka. El que comença com una divertida i dinàmica relectura dels còmics de superherois es va anar transformant en una obra més intimista i propera les coordenades del còmic independent. De culte i més enllà.