[title]
Heu topat amb un neó rosa xiclet que escriu la paraula 'Bella' per la ciutat? És un reclam publicitari, el rètol d'un 'night club' o una instal·lació d'art urbà? Apunta maneres d'acció artístico-reivindicativa. La tipografia pin-up que fins fa pocs dies coronava una de les parets del CAP del Raval, ara s'ha desplaçat a la façana de Ca la Dona (es veu des de la plaça Isidre Nonell, a tocar d''El petó de Fontcuberta', i de la plaça Vuit de març). I probablement seguirà movent-se sense fer massa soroll...
Qui hi ha darrere del projecte 'Bella' (o 'Ciutat bella') són Lupercales, un col·lectiu de dissenyadors d'il·luminació arquitectònica que practiquen accions directes per suggerir nous processos de producció i planificació d'il·luminació urbana incloent l'opinió del ciutadà. "Sovint quan es planifica un espai, no es tracta el ciutadà com si fos el client –diu Alberto Barberá, membre del col·lectiu–. Estem introduint els processos participatius en la il·luminació, es tracta d'aplicar un tracte exquisit al ciutadà quan fas coses a l'espai urbà".
Usant un llenguatge directe, a mig camí de la publicitat i l''street art', volen suggerir moltes coses i alhora interpel·len l'espectador sobre quines són les coses belles que poden trobar-se a la ciutat. "On és la bellesa de la ciutat? Anirem fent un collage amb diferents llocs i jocs perquè la gent es faci preguntes, com què ha de tenir la ciutat perquè jo l'estimi", explica Barberá.
Els llocs on col·loquen el neó realitzat per Luminosos Villoro no és atzarós; primer van reivindicar el Raval i una de les seves joies arquitectòniques, el dispensari antituberculós obra de Sert i el GATPAC, i ara decoren l'edifici de l'entitat Ca la Dona, rehabilitat per l'arquitecte Sandra Bestraten. A cada lloc on s'atura el neó, s'inicia un procés de comunicació i relació amb entitats del barri que culminarà amb una exposició al desembre al Centre Cívic Sant Agustí.