[title]
Fa poc us parlàvem d'una campanya de comunicació anomenada Casa Nostra, Casa Vostra, que vol fer una crida a les institucions perquè, per fi, els barcelonins i barcelonines puguin acollir refugiats. L'Ajuntament, per exemple, ja va anunciar fa més d'un any que faria un registre de famílies per acollir refugiats, però la decisió d'acollir-ne i atorgar l'asil polític és del govern central. Es diu que la Unió Europea només ha rebut, de forma legal, 160 dels gairebé 200.000 refugiats que s'haurien de rebre, i la major part dels que han vingut no són siris. A Barcelona, per exemple, hi ha uns 1.500 refugiats que han arribat d'amagades a casa nostra.
Casa Nostra, Casa vostra és un bon exemple d'acció solidària per pressionar les institucions a acollir refugiats, però si voleu ajudar ja mateix i no teniu molt clar com fer-ho, us proposem unes quantes maneres de col·laborar. Algunes són ràpides i fàcils, i d'altres requereixen més implicació, però val la pena fer un esforç i ajudar qui ho està passant malament.
Aportacions econòmiques
Hi ha organitzacions i ONG que fa temps que treballen administrant donatius econòmics per ajudar els refugiats. El Programa Mundial d'Aliments de les Nacions Unides, per exemple, entrega assistència alimentària a través de les aportacions econòmiques. UNICEF també té un programa propi d'ajuda: amb 42 euros d'aportació es poden vacunar 83 nens contra la pòlio, amb 52 es pot subministrar tractament durant un dia a 45 nens amb desnutrició i amb 102 euros 188 nens beuran aigua potable durant un mes.
MOAS, associació que es dedica al rescat d'immigrants i refugiats al Mediterrani, dedica el 90% de les aportacions al seu programa per salvar vides al mar. I la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat ha posat en marxa una campanya en què per un missatge d'1,20 euros podem ajudar els refugiats que han arribat a casa nostra. La Creu Roja, Metges Sense Fronteres i Save The Children també tenen programes propis d'ajut als refugiats.
Voluntariats
La Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat també ofereix convertir-se en voluntari a través del web. I a Barcelona, el pla 'Barcelona, ciutat refugi' canalitza els oferiments de voluntariat que està rebent a través de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS). Podeu demanar més informació a través d'aquest formulari.
La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat també proposa voluntariats a través de la col·laboració en els diferents serveis i programes que tenen.
Donació de roba i material
A Barcelona es va crear Refugees Aid Barcelona, amb l'objectiu de recollir donacions de roba d'hivern i productes d'higiene i enviar-los als refugiats. Podeu col·laborar a través d'aquest enllaç. Amazon va obrir un compte per poder comprar material i donar-lo als refugiats de Calais i Grècia. L'enllaç està desactivat però podeu apuntar el vostre correu perquè us avisin quan l'activin de nou.
Xarxes socials i signatures
A Facebook hi ha moltes pàgines i campanyes de suport als refugiats. Per exemple, a escala estatal hi ha el grup Bienvenidos Refugiados, a on es comparteixen notícies, concentracions i accions en defensa dels refugiats. I la campanya dirigida a l'ACNUR 'Porque mañana cualquiera podemos ser refugiados' ja acumula 155.000 signants.