Notícies

Coneix els teus drets acústics

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Publicitat

Estiu calentet: si no ni hagués prou amb patir els saraus nocturns d'aborígens i guiris, entre juliol i agost hi haurà un centenar d'obres públiques que retrunyiran durant el dia i part de la nit (sense comptar les innumerables obres privades). L’excés de soroll a l’estiu pot arribar a ser una aflicció quotidiana: i més en l’estiu tropical mutant que patim, en què la calor t’obliga a dormir amb les finestres de bat a bat.

Fa cinc dies que no dorms dues hores seguides. Et pots indignar i emprenyar, o queixar-te. O fer les tres coses. Però no et limitis a l’exabrupte virtual. O a esbroncar qui tinguis més a mà. Has de conèixer els teus drets acústics i actuar en conseqüència.

QUÈ FER AMB LES OBRES
Les obres s'han de dur a terme de dilluns a divendres, en aquests horaris: serveis i canalitzacions de 8 a 18 h. La resta d'obres només poden funcionar de 8 a 21 h, i la maquinària pesant només pot funcionar de 8 a 20 h. Càrrega i descàrrega sorolloses també estan prohibides entre les 22 h. i les 7 h. Si infringeixen aquest horari, una de dos: o bé són uns galtes o tenen permís per a fer-ho, per ser obres que executin un servei essencial per a ciutadans o que evitin evitar una situació de risc. Encara que es poden combinar les dues situacions: el constructor caradura amb permís municipal.

Exemple viscut: les obres privades de davant de casa: un edifici d'oficines que ocupa tota una illa de cases. Un extractor d'aigües freàtiques feia retrunyir els vidres de doble fulla del meu pis, provocant nits d'insomni seguides. Vaig queixar-me al cap d'obres i em va dir que tenien tots els permisos en regla, per al perill que suposa edificar damunt una llacuna (és just al costat dels pobres veïns de Llull, a qui les obres d'un hotel quasi els esfondra l'immoble).

Però vaig anar a posar una queixa al districte de Sant Martí. En dos dies, van venir a casa tècnics de l'Ajuntament que van fer una sonometria des del balcó del meu dormitori. I van determinar que el motor de nit infringia els decibels permesos, i els van obligar a posar un aïllament acústic a la maquinària. Soroll ofegat en un 80 %: problema resolt. Però això no ho haurien fet si no m'hagués queixat, esclar: «Nosaltres només modificarem la nostra actuació si l'Ajuntament ens hi obliga», van ser les paraules literals del cap d'obra.

NIVELL DE SOROLL
En realitat, la normativa municipal sobre els sorolls que entren al teu domicili és molt restrictiva. Siguin unes obres, uns veïns torracollons o un bar de heavy-metal, teniu dret a què de 7 a 22 h, el soroll aliè a la vostra llar no superi els 35 decibels dins el vostre dormitori. De nit això encara és més restrictiu: el soroll invasor, amb la finestra oberta (si ve de fora) o tancada (si ve de dins l'edifici) no pot superar els 30 decibels: això és equivalent a una conversa en veu baixa a la biblioteca. Les sancions per sorolls a l'interior dels edificis poden ser d'entre 9000 i 15.000 euros.

COM ACTUAR?
Podeu trucar a la Guàrdia Urbana, si es una molèstia puntual, per a què els toquin el crostó (cosa que faran en funció dels avisos que tinguin aquella nit, que a l'estiu són molts. I tampoc tindrà masses conseqüències posteriors). Si el soroll és sistemàtic, la solució és anar a la seu del teu Districte i omplir una instància, sol·licitant que una sonometria determini si el brogit invasor incompleix la normativa. Només cal omplir un imprès pautat: és fàcil i ràpid, trigues uns 15 minuts i no cal demanar hora. En aquest cas l'Ajuntament està obligat a donar-vos una resposta, i si vulneren la normativa, una solució. Queixeu-vos seriosament: si la gent ho fes més sovint enlloc de cagar-se en tot estil sigaló, les nits de Barcelona no serien Can Pixa.

Últimes notícies

    Publicitat