[title]
Diumenge 13 milers de persones tornaran a llançar-se als carrers de la ciutat amb un dorsal per córrer 42,195 quilòmetres amb sortida i arribada a l'Avinguda Maria Cristina. Què és el que no sabem d'aquesta cursa multitudinària?
-A la primera Marató, l'any 1978, s'hi van inscriure 187 persones. L'any passat (2015) van ser 19.190. Aquest any ja s'han superat els 20.000 inscrits.
-El seu impulsor, Ramon Oliu (1923-2005) químic de professió, tornava d'una temporada a Nova York on havia corregut la Marató. Quan va arribar a Barcelona va voler informar-se sobre la data de la propera i quan va veure que aquí no se'n feien, va organitzar-la. Ho va fer amb la complicitat, entre d'altres de l'atleta Domingo Catalán, que anys més tard va ser campió mundial de 100 km.
- Els dos primers anys, 1978 i 1979 es va fer a Palafrugell, per falta dels permisos necessaris per fer-la Barcelona.
- La primera cursa que es va fer a Barcelona sortia de l'Avinguda Maria Cristina, com ara, i enfilava la carretera de la Bordeta fins arribar a diversos pobles del Baix Llobregat (El Prat, Viladecans, Cornellà, Esplugues...), després tornava a entrar a Barcelona per la Diagonal i acabava al mateix punt de sortida. L'any 1987 van enviar els maratonians a la Zona Franca, Mercabarna i Can Tunis a partir del quilòmetre 25. La cursa no sempre ha transcorregut pels punts més emblemàtics de la ciutat, com avui.
-Fins a l'any 1985 no van guanyar per primera vegada dos catalans: Rafa Garcia i Quima Casas. Ell amb 2:18:16 i ella amb 2:41:01.
-L'any 1987 per primera vegada es van donar premis el metàl·lic: mig milió de pessetes per als primers classificats en les categories masculina i femenina. Les marques dels classificats van ser de les millors fins aleshores.
- Amb excepció de Benito Ojeda, que es va classificar novè, els 11 primers resultats de la Marató de 2002 els van fer atletes africans. L'any següent, i després de sis anys seguits en què un atleta africà feia el primer lloc, va guanyar Alberto Juzdado, atleta madrileny.
-L'any 2005 no es va celebrar la Marató per desavinences en l'organització.
* El document complet de la història de la Marató a Barcelona, escrit per l'atleta i escriptor Miquel Pucurull, es pot trobar a la web de la Marató.