[title]
A les portes del Sónar 2016, ja hem pogut experimentar dues de les peces d'art sonor i art multimèdia més destacades de l'edició d'aquest any del festival de música, creativitat i tecnologia, incloses dins la programació del Sónar +D, el congrés anual en el marc del festival al voltant de la transformació digital de les indústries creatives.
El Pavelló Mies van der Rohe, veí del recinte del Sónar de Dia a Fira Montjuïc –i que celebra 30 anys de la seva reconstrucció–, acull 'Microtonal wall', una instal·lació sonora que permet experimentar com el soroll blanc és la suma dels diferents tons, de la mateixa manera com la llum blanca és la suma de la llum dels diferents colors.
Obra de l'artista de Nova York Tristan Perich, compositor i artista sonor amb formació en matemàtiques i informàtica, aquest mur microtonal està format per 1.500 petits altaveus sobre un panell d'alumini de 7,5 metres que penja de la paret de vidre del Pavelló, una localització excepcional –'Microtonal wall' està concebut per penjar d'una paret– que permet veure-li les tripes si us el mireu per darrera.
Però més interessant que mirar-se'l és escoltar-lo. A certa distància, la suma dels 1.500 tons diferents que emeten els altaveus es percep com soroll blanc. Ara, si us hi acosteu, fins al punt de parar l'orella sobre un d'ells, comprovareu que allò que el genera és la suma de sons diferents, cada un resultat de dividir en microtons sis octaves.
L'altra instal·lació és la de SonarPLANTA, que per tercer any i en col·laboració amb la Fundació Sorigué (del grup empresarial amb el mateix nom), porta al recinte del Sónar de Dia una proposta d'art 'new media' de gran format, en aquest cas a càrrec del duo britànic Semiconductor.
Es diu 'Earthworks' (treballs de la Terra), i d'alguna manera entrar-hi et transporta al centre de la Terra, sentint el seu batec. La instal·lació està formada per cinc pantalles de 5,5 metres en què es projecten gràfics d'animació inspirats en els estrats de la terra de l'entorn de PLANTA, el complex industrial del grup Sorigué a Balaguer.
El moviment dels gràfics el determinen dades sismogràfiques obtingudes de fenòmens com terratrèmols, volcans i glaciars, que Semiconductor, especialistes en la unió entre art i ciència, han convertit en un flux de so que evoca el de les entranyes del planeta.
'Earthworks' vol representar l'evolució geològica de la Terra fins a l'Antropocè, nom que rep l'era geològica actual, definida per l'impacte de l'acció humana. I ha comptat amb la col·laboració d'experts en geotecnologia de la Universitat de Barcelona.
Les dues instal·lacions es podran visitar mentre duri el Sónar, del dijous 16 al 18 de juny.