Notícies

El cine Comèdia es transformarà en un espai cultural polivalent

Escrit per
Josep Lambies
Publicitat

Són temps nefastos per a la cultura, i recórrer al vell i grapejat tòpic del 'renovar-se o morir' comença a resultar tediós. Però sembla que no hi ha un altre remei. Fa un parell de setmanes que davant de la façana del Comèdia, a la cantonada de passeig de Gràcia amb la Gran Via, hi ha instal·lada una bastida mastodòntica un xic sospitosa. Avui, per fi, s'aixeca la llebre: la família Padrós, propietaris històrics del local, han decidit transformar el cinema en el que ells anomenen un 'espai cultural polivalent'. Les obres que hi estan fent ara no són més que un primer rentat de cara. Al gener, el Comèdia abaixarà la persiana i reobrirà a l'octubre del 2016, convertit en un monstre. La sala gran serà un teatre de graderia aixecada, amb unes 850 butaques. Es mantindran dues de les cinc pantalles, les més petites, i hi haurà un servei de restauració que oferirà àpats temàtics.

Al capdavant del projecte hi ha l'empresari Ramon Colom, propietari d'Abordar, conegut per tots com el presentador del programa 'Millenium'. I el director artístic del nou complex serà el productor escènic Joan Lluís Goas, responsable de musicals com 'Hair' i 'Grease: el musical de tu vida' –i creador del 'Millenium', per si hi voleu trobar el vincle– que ja està llimant la línia de programació. "Volem adaptar-nos a les necessitats de la ciutat", declara Goas. Potser per experiència, sembla que el teatre serà la nineta dels seus ulls. "La meva idea és portar molts espectacles internacionals –assegura–. Bona part de les funcions es faran en versió original". A més diu que pararan especial atenció a la temporada d'estiu.

Potser hi haurà qui se li llençarà a la jugular. El Comèdia està situat en una de les cantonades més cotitzades de Barcelona, pas obligat entre la ruta modernista i la Rambla. Tot i que Goas assegura que no vol fer "un teatre per als turistes", costa de creure que la possibilitat que el visitant estranger s'hi deixi un pessic de quartos no se'ls hagi passat pel cap. Però encara no és hora de despertar polèmiques innecessàries. Amb el temps, diu Goas, li agradaria ser un teatre en la línia del Romea, però es nega a fer produccions pròpies fins que el govern no abaixi l'IVA cultural substancialment. "Quan tornem a tenir un IVA reduït, siguin del color que siguin els qui manin, farem els nostres propis espectacles", promet.

També explica que el projecte té una raó històrica de pes. L'avi Padrós va obrir el Comèdia just després de la Guerra Civil. Aleshores era un teatre d'unes 1400 localitats. Als anys 60 van canviar l'escenari per una pantalla i el van convertir en un dels cines de referència. A principis dels 80 ja despuntava com un dels multisales pioners de Barcelona, primer de tres pantalles, més tard de cinc. La iniciativa de convertir-lo en un temple pluridisciplinari respon, segons Goas, a una voluntat de seguir estant a la cresta de l'onada, i d'oferir a la ciutat el que la ciutat requereix. El procés de remodelació començarà per una restauració de la façana, que acabarà a la tardor, i s'esperaran fins després de les festes de Nadal per fer les obres de l'interior. El pressupost de les reformes oscil·la entre 3 i 4 milions d'euros. Segons Goas, estarà completament finançat per capital privat.

Pel que fa a l'altra novetat, la gastronòmica, Goas diu que tots els esdeveniments tindran sempre un vessant cultural. "Estem pactant amb el conservatori per celebrar sopars amb música clàssica, nits d'òpera i coses per l'estil", explica. Les taules estaran situades allà on ara hi ha el 'hall', aprofitant l'espai que guanyaran amb la inclinació de la platea. La cartellera de les dues sales de cinema que es mantindran en actiu encara està per definir. "Fins al gener seguirem sent un cine comercial, d'estrena de divendres, però aprofitarem per fer petits experiments, a veure com funcionen", anuncia Goas. A partir de l'estiu començaran a fer reposicions de clàssics, per avaluar l'èxit que tenen entre el públic.

Renovar-se o morir, dèiem. Fa mesos que per Sant Andreu circulaven els primers rumor que el multisales Lauren de Fabra i Puig, tancat des del 2011, es preparava per reobrir amb un projecte d'explotació molt arriscat, combinant 'blockbusters' de taquilla assegurada amb el cine d'autor, versió original i versió doblada, circuit comercial i cineclub. Ara diuen que les obres estan parades, que la inauguració encara es farà esperar. Tot i això, convé estar alerta: sembla que hi ha un nou model empresarial per al sector de l'explotació cultural, un format d'integració horitzontal de les diferents branques artístiques, que està proliferant. És titànic. I potser sigui el que li espera a Barcelona.

Últimes notícies

    Publicitat