Notícies

El Raval pressiona contra el nou hotel de Drassanes

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

Que l'especulació urbanística a Barcelona s'ha incrementat moltíssim en els últims anys és un fet. Zones populars de la nostra ciutat han hagut de fer passes enrere i recular davant el turisme, i un dels motius d'això és el nombre d'hotels que en els últims anys s'hi han construït. En aquest marc s'inscriu la lluita de 'Salvem les Drassanes - Les Drassanes per al barri', que intenta aturar la construcció de l'Hotel Praktik. La plataforma veïnal està convençuda que l'hotel "activarà, de forma exponencial i per tant dramàtica, el procés de gentrificació social d'expulsió de veïns i veïnes i provocarà una alteració profunda de l'entorn d'un espai patrimonial de primer ordre".

El nou Hotel Praktik –que estarà situat una zona declarada com a Bé Cultural d'Interès Nacional, conformat per les Drassanes Reials, la muralla medieval i les seves estructures associades– vol oferir 200 habitacions repartides en onze plantes, un macrohotel que no està rebent el suport del barri. En Mario Aguiló, un dels membres de la plataforma veïnal en contra del projecte, ens explica que l'any 1985, al PERI (Pla Especial de Reforma Interior, el marc urbanístic més important) es va consensuar que la zona fos protegida per habitatge social al 100%. L'any 2003 però, es va començar a jugar amb la "cirurgia urbanística" –així ho defineix el representant veïnal–, es va modificar el PERI i es va fer que només el 25% de la zona fos per a habitatge social. "Després d'un parell de vendes i una plusvàlua de 2 milions d'UGT, sembla que el 25% d'habitatge social hagi desaparegut. Els plànols del Praktik no inclouen ni un 1% d'habitatge social", detalla Aguiló. Tot i que es va comentar que l'hotel podria obrir la planta baixa de l'hotel a associacions socials del Raval, això no ha estat confirmat perquè, diu el mateix veí, "abans de la moratòria de Colau, van demanar un certificat d'aprofitament urbanístic, però no van presentar cap tipus de projecte".

L'Ajuntament ha demanat a la Generalitat una declaració d'entorn de les Drassanes per delimitar la zona com a bé cultural i fer que el projecte no avanci. Però la Generalitat, explica en Mario Aguiló, "s'hi ha negat, ja que diuen que ja hi ha molts béns culturals d'interès nacional". A més, la relació entre el Praktik i els veïns està en un moment tens, ja que dissabte, representants del Praktik –sempre segons el membre de la plataforma Salvem les Drassanes– van pintar amb pintura blanca un mural que un artista urbà va fer a l'edifici situat a la zona de conflicte.

Des de 'Salvem les Drassanes-Les Drassanes per al barri', SOS Monuments i la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) seguiran pressionant perquè no s'hi construeixi l'hotel, fet que, diuen, incrementarà molt greument la pressió turística i l'expulsió de població resident.

Últimes notícies

    Publicitat