[title]
No anàvem tan desencaminats: després que el Sónar difongués el misteriós 'hashtag' #GJ273b, Time Out ens vam aventurar a teoritzar a què feia referència, i fèiem broma sobre la possibilitat que el festival de Música, Creativitat i Tecnologia estigués buscant nous públics més enllà del sistema solar. Doncs pam: després de 25 anys escanejant el planeta Terra a la recerca de músiques avançades, ara el Sónar enfoca el seu radar cap a l'espai exterior. L'objectiu: contactar amb una civilització alienígena amb el projecte Sonar calling GJ273b.
En el marc del seu 25 aniversari, que celebrarà el 2018, els passats 16, 17 i 18 d'octubre el Sónar va enviar tres transmissions amb destí a GJ273b, un exoplaneta amb potencial d'albergar vida a 12,4 anys llum de la Terra (més de 120 bilions de kilòmetres). La 'proximitat' de GJ273b i el seu potencial per albergar vida fan que la possibilitat de rebre una resposta sigui plausible. En cas que hi hagi algú allà fora que rebi el missatge i enviï una resposta, la rebríem en 25 anys: oportunament, pel 50 aniversari del Sónar. És la primera vegada en la història de la humanitat (!) que s'envien senyals clares amb la intenció d'establir contacte a un destí potencialment habitable prou pròxim com per poder rebre una resposta.
El contingut de les transmissions són 33 peces d'àudio de 10 segons que el festival ha encarregat a artistes de tot el (nostre) planeta pròxims al seu univers com Modeselektor, Laurent Garnier, Holly Herndon, Matmos, Kerri Chandler, Ólafur Arnalds, Kode 9, Soichi Terada, Fatima Al Qadiri, CaboSanRoque i Nisennenmondai, entre d'altres. Perquè us feu una idea del tipus de sons que el Sónar llança a l'espai, Carsten Nicolai (Alva Noto) ha gravat els batecs del cor de la seva filla abans de néixer; Autechre, una peça amb els primers 449 nombres primers; Jean-Michel Jarre, una melodia que evoca 'Encontres a la Tercera Fase'; Nina Kraviz, un clam de pau; Laurel Halo, un crit d'auxili (“Please save us!”); la gallega BFlecha, una peça basada en els cicles dels ecosistemes terrestres i de tota forma de vida; i The Black Madonna hi explica com es fa un 'hit' musical a la Terra.
Per tirar endavant aquesta iniciativa el Sónar ha comptat amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i de METI International (Messaging Extraterrestrial Intelligence), una organització d'investigadors amb seu a San Francisco que defensa el contacte proactiu amb extraterrestres. I les transmissions es van enviar des de l'antena de l'EISCAT (Associació Científica Europea de Dispersió Incoherent) a Tromsø (Noruega).
Una segona fase de transmissions està programada per a l'abril del 2018, i Sónar obre la convocatòria a qualsevol creador a participar-hi amb una composició original fins a l'1 de març del 2018. Entre totes les peces rebudes, Sónar en triarà tres que s'afegiran a les de Squarepusher, Juana Molina, Niño de Elche, Cora Novoa, Lorenzo Senni, Zora Jones, Desert, LCC i Yuzo Koshiro.
Si la veritat és allà fora, el Sónar podria trobar-la.