Notícies

Els actors catalans, pitjor que mai

Andreu Gomila
Escrit per
Andreu Gomila
Editor
Publicitat

Pels que es diu i es comenta, als bars, a les estrenes, ja ho mig sabíem, però les dades que ha presentat Artistas Intérpretes, Sociedad de Gestión (AISGE) són demolidores. El 46% dels actors catalans no poden viure de la seva feina i, fins i tot, hi ha un 13% dels intèrprets que treballen ho fan sense contracte, cosa que vulnera tots els convenis existents. La majoria d'actors, de fet, guanyen menys de 12.000 euros a l'any, cosa que potser els permet viure, però no de manera gaire digna.

L'entitat encarregada de vetllar pels drets de propietat intel·lectual d'actors, ballarins, dobladors i directors d'escena ha fet un demolidor 'Informe  sociolaboral  sobre  el  colectivo  de  actores  y bailarines  en  España, realitzat de gener a juliol del 2016 i que és, diuen, el més detallat que s'ha fet mai a l'Estat sobre la salut de la professió teatral. S'han enquestat més de 3.000 actors.

L'atur del sector volta el 25%. I l'informe es pregunta com s'ho fan els aturats per arribar a final de mes: "Un de cada cinc (21%) està percebent la prestació d'atur i el 9% rep el subsidi de 426 euros mensuals i un 5% compta amb un subsidi d'ajuda familiar. Però la veritat és que el 58% en atur a Catalunya no compten amb cap tipus d'ajuda o prestació. La situació és encara més greu entre els ballarins (75%) i els artistes audiovisuals (72%)".

A banda del 13% d'intèrprets que treballen sense contracte, l'AISGE remarca que el 22 % sovint cobra menys que el salari mínim, una situació que puja al 29% en el cas del teatre i la dansa.

Tot això provoca que el 58% dels actors catalans visquin per sota del llindar de la pobresa, és a dir, que cobren menys de 6.000 euros anuals. Si parlem només de ballarins, estaríem parlant del 68%.

I si parlem de gènere, veurem que hi ha més dones a l'atur, treballen sense contracte amb més freqüència (17% contra 10%), treballen menys dies a l'any i tenen menys ingressos.

Últimes notícies

    Publicitat