[title]
L'Organització Mundial de la Salut ha tirat una bomba: ha classificat les carns processades -embotits, salaons, fumats, hamburgueses– en el grup d'aliments carcinògens per als humans, on s'inclou el fum del tabac, l'alcohol, i el plutoni, entre d'altres. I la carn vermella (vedella, porc, xai i ovella, cavall) passa a ser «probablement carcinògena». Aquesta declaració parteix d'un estudi de l'agència internacional per la investigació del càncer. Data objectiva de l'estudi: el consum diari de 50 grams de carn processada augmenta el risc de càncer colonorectal en un 18 %. Morirem per menjar un mini de fuet o de pernil tres cops per setmana? Parlo amb Josep Maria Borràs, director del pla oncològic de prevenció del Departament de Salut de la Generalitat, admet que tot l'enrenou que s'ha muntat «l'ha deixat perplex». N'hem fet un gra massa?
Exposició pública
Borràs explica que «menjar molta carn vermella o processada és un factor de risc pel càncer de colon ja se sap des de fa molt temps». Però que tot l'enrenou ve donat perquè «l'OMS és la qui exposa d'una manera molt formal i pública a nivell mundial que un comitè d'experts decideixen que quelcom és carcinogen».
Tot va al mateix sac? El fuet artesà i el chopped del mercadona fan igual de mal?
«No és el mateix menjar carn processada de qualitat que unfrankfrut que no saps el que porta», explica Borràs, «cal diferenciar». Ara bé, com s'ha dit per alguna ràdio, això no significa «que si menges jabugo bo no passa res». Els problemes són «la quantitat de carn i el tipus de processament. Cal posar l'èmfasi en què quan més processada sigui la carn, més manipulació i més riscos hi han. Però és fals dir que la carn bona no té risc».
Per cada 50 grams de carn processada augmenta un 18 % el risc de càncer colonorrectal.
Això ens ha d'alarmar? «Això és una evidència provada. Però és un increment de risc molt petit». De fet, diu Borràs, aquesta és una conclusió important: «És un increment moderat, ho diu el mateix estudi i s'ha de prendre en aquest context». I sobretot és un increment moderat si tenim en compte que el tabac, per exemple, augmenta el risc de càncer un 1200 %. A més, afegeixo jo, l'entrepà que em menjo per esmorzar porta uns deu grams de carn processada (sol ser de porc Duroc o fuet de Vic).
La carn vermella és carcinògena
Sí. I la vida mata, esclar. Segons l'OMS, la carn vermella ha quedat classificada en el grup 2A, només un esglaó per sota de les coses dolentes, dolentes. «Això vol dir que tenen algun dubte més», diu Borràs, que també recorda que «la moderació en el consum de carn vermella, un o dos dies per setmana com a molt, és una recomanació històrica de la UE i l'Agència Internacional de Recerca en el Càncer». La clau és la moderació: «si et fots dos quilos de taronges al dia, per més sanes que siguin, t'engreixaràs». Apart de moderar el consum de carn vermella, Borràs recorda que hi ha dos factors complementaris importantíssims: menjar variat i no estar gras. «Fa anys tenia un cap que deia que la dieta mediterrània era menjar poc, del que hi hagués per temporada i caminar molt».