[title]
De l'1 al 31 de juliol, el festival Grec ocupa tot Barcelona. Podeu passar d'anar al teatre, als concerts, a les accions més arriscades que el certamen que dirigeix Ramon Simó proposa. Però si sou dels que voleu aprofitar a fons el Grec, potser heu de saber algunes coses.
1. Prepareu-vos per llegir! El teatre internacional té aquestes coses, pot ser molt bo, molt potent, però si el xou en qüestió és en neerlandès, haureu de llegir una mica els sobretítols... Però si fa dos anys vam ser capaços d'empassar-nos sis hores de 'Tragèdies romanes' en la llengua de Van Gogh, ara només en necessitarem una per veure 'La voix humaine' del mateix director, Ivo van Hove. Però compte, que també hi haurà espectacles en bosnià ('La nit d'Elver'), francès ('Soeurs') i alguns de multilingües ('The civil wars', 'En avant, marche').
2. Hi ha molts descomptes. Ja ho sabeu: si pagueu una entrada sencera és perquè voleu. Al teatre hi ha tants descomptes com butaques hi caben al Nacional. D'entrada, si teniu menys de 25 anys o més de 65, pagareu un 25% menys. Si adquiriu tres entrades, un 20% menys, el mateix que t'apliquen amb el carnet de la biblioteca. Si tens família nombrosa o ets monoparental, el descompte arriba al 50%, així com passa amb els titulars de la Targeta Rosa o els menors de 16 anys. Si estàs a l'atur, un 25% menys.
3. Els teatres són receptacles. Durant el Grec no facis cas de les línies que segueixen els teatres durant la temporada. Sí, hi ha coses que preparen amb el Grec i programen durant el festival. Però bàsicament esdevenen receptacles on el festival hi encabeix el que vol oferir. Així que veureu teatre al Mercat de les Flors i dansa al Lliure, per exemple.
4. Hi ha molta dansa... i què? La proporció de peces de dansa respecte a la resta és gran, sobretot si tenim en compte que, durant l'any, només el Mercat de les Flors i l'Antic Teatre disposen d'una programació estable i regular. Però és que la dansa és avui l'art escènica que més fort està empenyent. Prepareu-vos, doncs, per descobrir genis locals com La Veronal, Sol Picó o Mal Pelo. I d'altres d'internacionals, com Alain Platel, Thomas Hauert, Peeping Tom o Zero Visibility corp..
5. El teatre d'aquí no està tan malament... Vaja, sobretot a nivell textual. Podrem veure, per exemple, l'última obra d'una de les gran dramaturgues contemporànies, Lluïsa Cunillé. O l'aposta del duet Nao Albet i Marcel Borràs. O la història de Neus Català. O la col·laboració de T de Teatre amb l'argentí Ciro Zorzoli. O l'experiment de La Real amb textos de Francesc Serés, Màrius Serra, Imma Monsó i Marta Rojals. O l'estat de salut d'una de les joves companyies que més prometen: La Calòrica. Vaja, que hi ha de tot.
6. Alguns espectacles tornaran. Si sou tafaners, podeu anar a la programació del Lliure de la temporada que ve, per exemple, i veure què tornarà. No us estem dient que us els salteu, però... N'hi ha d'altres que si funcionen –estem parlant de les produccions locals–, segur que faran temporada. No hem d'oblidar que el Grec és ara mateix el principal coproductor teatral del país.
7. No tingueu por. Sembla que hi ha moltes coses raretes, però potser el que cal és deixar la ment en blanc i deixar-se seduir per un títol, una sinopsi, una estrella. El Grec, com el Primavera Sound, ens serveix per descobrir coses noves que mai no havíem vist abans.
8. Deixeu-vos guiar. Si teniu dubtes, sempre podeu deixar que Time Out Barcelona us recomani coses. Aquí teniu una llista del nostre top 12. La majoria són espectacles internacionals, perquè ja que ens vénen a veure, no els deixarem amb la platea buida, oi? Seria lleig.