[title]
Si us parlen de la nomofòbia el més segur és que no sapigueu què és. És la por irracional a sortir de casa sense el telèfon mòbil. La malaltia del segle XXI, diuen. El terme, que és una abreviatura de l'expressió anglesa 'no-mobile-phone phobia', va ser encunyat durant un estudi realitzat per l'Oficina de Correus del Regne Unit i el país on hi ha més afectats per aquest pànic és Espanya. És on hi ha també més addicció adolescent a internet: el 29% dels joves d'entre 18 i 24 anys asseguren que no podrien viure sense el mòbil. Els símptomes d'aquest trastorn són sensació d'ansietat, taquicàrdies, pensaments obsessius, mal de cap, agressivitat i mal de panxa. D'acord, sona molt malament, però tampoc cal ser apocalíptics ni dramàtics, simplement ser conscients que el mòbil no pot ser imprescindible en la nostra vida i cal saber fer-ne un ús racional d'ell.
Ara que vénen les vacances d'estiu desconnectarem de la feina i de la rutina diària –o ho intentarem– i un dels punts més importants per aconseguir-ho és prescindir del mòbil. Ni WhatsApp, ni Facebook, ni Twitter, ni correus, ni aplicacions. Deixar el maleït aparell a un calaix i no mirar-lo més que en cas d'extrema necessitat. Sembla impossible, però per això hi ha empreses com Into The Tribe que volen ajudar-nos a fer-ho realitat amb una de les primeres Digital Breaks que es faran a l'Estat.
S'estrenaran a Catalunya aquest mes de maig i el pla és una escapada de 2 o 3 dies, en aquest cas al Penedès, amb grups petits, a entorns d'ensomni... i mòbils restringits. I restringits vol dir que només es poden fer trucades en cas d'extrema necessitat. Quan s'arriba a l'hotel o a l'espai els organitzadors bloquegen els mòbils per "desconnectar de la vida digital i tornar a connectar amb les persones que ens rodegen i la natura. Una oportunitat per tenir un millor equilibri entre la vida real i virtual", diu el seu fundador Vincent Dupin. Reduir l'estrès i l'ansietat dels telèfons mòbils fent que, per exemple, la gent deixi de mirar-los mentre dina. Sembla una ximpleria, però és un dels moments preferits dels mòbil-addictes (i potencials nomofòbics!) per evitar qualsevol tipus de relació verbal i centrar-se en la pantalla de l'IPhone.
Als Digital Breaks que proposa Into The Tribe, les escapades antimòbil es complementen amb sortides a vela, ioga en un jardí tropical, tallers per aprendre a fer pa i sabó, a tocar el djembe i passejar, per exemple, entre les vinyes del Penedès. Un parèntesi sense mòbils que us costarà entre 200 i 300 euros. Doncs què voleu que us digui, potser és bona idea i molts (m'incloc) ho necessitem.