[title]
Associacions i professionals del sector de la cultura s'han unit per denunciar junts la manca d'una política cultural de llarg abast. Com a primera iniciativa, han llegit un manifest en el qual reclamen un mínim de respecte als creadors de Catalunya i als públics per part de la Generalitat i de l'Ajuntament. No es queixen només de la ridícula quantitat de diners que es destinen a la cultura (0,6%); parlen de què no els escolten.
Resumim les demandes del col·lectiu, en relació al Departament de Cultura de la Generalitat i a la seva manca de transparència. També podeu llegir el manifest complet, veure quines associacions i professionals s'hi han adscrit i firmar la petició.
Al Departament de Cultura de la Generalitat:
- Prou de deixadesa, incertesa i manca de decisió. El col·lectiu reclama un calendari d'actuacions de tots els àmbits de la Cultura, una planificació real en la seva posada en marxa i amb pressupostos específics.
- Que d'una vegada es doti de sentit d'existència i funcions al CoNCA i es revisi la seva estructura.
- Les associacions i agrupacions de professionals reclamen a les institucions interlocutors coneixedors del sector de cultura, amb capacitat de prendre decisions.
- Total desacord amb què es prioritizin les grans indústries culturals, en detriment de la recerca i el treball cultural de llarg recorregut.
I a l'Àrea d'Empresa, Cultura i Innovació de l'Ajuntament:
- El col·lectiu demana polítiques clares de suport a la creació en general i en especial a l'art i la cultura contemporànies.
- Que no es contribueixi a transformar la ciutat en un aparador de les indústries culturals i en un desert vers la creació de base, la més compromesa o la més focalitzada cap a la recerca.
- El col·lectiu lamenta que l'Ajuntament torni a les polítiques culturals de la 'marca Barcelona', lligada al format 'festival i a l'empresa' i que ni tan sols els hagin deixat visualitzar el Pla de Cultures.
-Prou de parlar de la cultura com a 'indústries creatives'.
- El col·lectiu reclama a l'Ajuntament que deixi de treballar amb empreses que ofereixen contractes deplorables als seus treballadors.
- Prou de polititzar i mercantilitzar concursos amb jurats sense professionals del sector (posant d'exemple els processos de participació del Mercat de les Flors i del Grec).
I és per tots aquests motius que el col·lectiu exigeix que les institucions pertinents aturin amb urgència aquestes pràctiques, que es convoqui a les entitats representatives de la cultura per a debatre la situació de precarietat del sector cultural i com a mida urgent, la desaparició de tota ingerència d'assesors personals, fora del Consell de Cultura de l'ICUB.