[title]
Madonna, U2, Katy Perry... la llista de grans artistes internacionals que van escollir Barcelona en lloc de Madrid per als seus concerts el 2015 va ser llarga. I de moment al 2016 que acabem d'encetar Adele i Coldplay han anunciat que passaran per la capital catalana, però no per la de l'Estat. Són precisament aquestes grans gires d'estadi les que van donar un impuls a la música en viu a Espanya el 2014, ja que gràcies a les actuacions de One Direction i els Rolling Stones (ambdues van passar per Madrid) el mercat va augmentar un 10% segons el VI Anuari de la Música en Viu. Llavors, per què la majoria dels macroconcerts se celebren a Barcelona?
Els motius semblen ser dos, principalment. El primer és el 'routing', és a dir, que la ubicació de Barcelona, més pròxima a altres ciutats europees, la converteix en una destinació molt més pràctica per a aquells artistes que continuen la gira per països com França o Alemanya. "Si un artista té una producció enorme i l'endemà toca a Lisboa, el més probable és que els seus mànagers o agents triïn Madrid, però si, pel contrari, l'endemà actua a Itàlia o França i no a Portugal, el normal és que vagi a Barcelona. També passa en gires mitjanes i més petites", asseguren des de Live Nation Madrid, que a més aclareixen que "no hi ha cap mà negra, és un negoci, i com en tots, es busca sempre optimitzar".
L'altra raó fonamental és la capacitat dels recintes. "Si a Barcelona pots oferir un aforament de 18.000 persones (Palau Sant Jordi) com a màxim i a Madrid només de 15.000 (Barclaycard Center), lògicament el promotor escollirà el lloc on més rendible li surti el concert. Amb l'IVA al 21%, aquesta diferència d'entrades pot ser decisiva", afirma Pascual Egea, president de l'Asociación de Promotores Musicales. No obstant això, per Egea també pot influir que els grans promotors musicals, com Live Nation i Doctor Music, tenen les seus centrals a Barcelona.
Des Miles Away comparteixen també l'opinió sobre la diferència d'aforaments, tot i que matisen que "tot i que Madrid té més sales de concerts, l'aforament dels recintes barcelonins està millor distribuït, a més de ser una ciutat més còmoda i accessible per a les grans gires".
A més del 'routing' i els aforaments, hi ha altres motius menors pels quals podria donar-se aquesta predilecció per Barcelona. "A Madrid no hi ha cap tipus de suport institucional, cosa que també influeix a l'hora d'organitzar grans concerts i fins i tot festivals. I no parlem ja d'ajuts o subvencions, simplement aconseguir els permisos necessaris per organitzar qualsevol tipus d'esdeveniment resulta molt més complicat que a Barcelona. La política cultural cap a la música ha estat nul·la", critica Egea.
Per Miles Away la capital catalana té també una major tradició musical que Madrid, amb destacats festivals internacionals assentats allà des de fa anys com el Primavera Sound i el Sónar. "Les tendències musicals solen entrar per Barcelona, tant en grans artistes com en grups mitjans, encara que també influeix el tipus d'artista. Per exemple, els cantants llatinoamericans sempre trien Madrid perquè saben que allà tenen més públic objectiu que a Barcelona", asseguren.