Notícies

Qui té por de la copa menstrual?

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

La CUP ha estat objecte d'escarni públic per proposar que en les sessions d'educació sexual les adolescents i els seus companys de classe mascles rebin informació sobre mesures alternatives al tampó i la compresa per recollir el fluid menstrual. Se'ls ha acusat d'imposar mesures tercermundistes –qualificatiu eurocentrista i postcolonialista si no racista– no per obligar a fer servir cap producte dels anomenats eufemísticament d''higiene femenina' sinó per suggerir que es proporcioni informació sobre les alternatives als productes de consum majoritari.

Per què tant d'enrenou? Qui té por que les noies sàpiguen que, a banda del tampó, poden fer servir mètodes alternatius com la copa menstrual? O és que sota tota la demagògia al voltant d'aquesta qüestió hi rau el tabú al voltant de la menstruació? Qui té por de parlar de la regla? I de tots els qui s'han apuntat al debat, qui ha fet servir algun cop la copa menstrual i qui sagna pels genitals un cop al mes?

Per desgràcia per les dones dels països subdesenvolupats, la copa és de silicona, un material molt més habitual entre els privil·legiats de l'hemisferi nord. És més cara (el preu ronda els 25 euros) que un paquet de tampons (entre 3 i 4 euros el de 20 unitats regulars amb aplicador), però com que és reutilitzable, amb vuit regles s'amortitza i després significa un estalvi considerable per les seves usuàries.

Però a banda dels beneficis individuals, col·lectivament l'ús de la copa menstrual (com el de les compreses reutilitzables, de les quals no estic parlant perquè no n'he fet servir mai) redueix exponencialment la generació de residus difícils de gestionar. Entre els molts comentaris abocats a la xarxa s'ha criticat la CUP per despistar l'opinió pública amb debats no prioritaris, però això és fals, perquè la generació de residus és un dels problemes més rellevants a escala global. És difícil d'entendre l'unànime reacció favorable a la disminució del consum de tovalloletes humides i la virulència que ha generat proposar alternatives als tampons. Insisteixo: serà pel tabú amb la paraula R (de regla), en oposició a la inofensiva caca dels nadons?

S'ha criticat aquestes mesures alternatives per poc higièniques. Que cada dona retingui el seu sagnat com vulgui, però així com el tampó implica tenir fibres xopes de sang –substància orgànica, i per tant en descomposició– en contacte amb les parets de la vagina, la copa menstrual recull la sang en un dipòsit, on queda aïllada. I els fabricants de copes menstruals defensen que els tampons contenen substàncies químiques anticoagulants per multiplicar la despesa i augmentar el seu benefici: si la sang està més liquada, calen més tampons per absorbir-la. No puc donar suport a aquesta acusació amb cap estudi –si n'hi ha, el desconec–, però en un món en què l'obsolescència programada i les substàncies addictives en el tabac són fets provats, no sembla una hipòtesi improbable, i la meva experiència personal li dóna suport.

La conya de tot plegat és que les copes menstruals que hi ha al mercat (Mooncup, Lily Cup, LadyCup) comparteixen nom amb la Candidatura d'Unitat Popular. Serà per això que volen imposar-ne l'ús? És una conspiració?

Últimes notícies

    Publicitat