Notícies

Salvem Can Seixanta al Raval!

Begoña García Carteron
Periodista cultural i Branded Content Manager
Publicitat

Si hi ha una expressió barcelonina per excel·lència és aquella què afirma que això és Can Seixanta. El per què de tal dita té el seu origen a mitjans del segle XIX, quan el Raval era un barri industrial i només al petit carrer Riereta hi havia una vintena de fàbriques tèxtils. Una d’aquelles, la que ocupava els números 18, 20 i 22, que sumats fan el 60 que li han donat nom, pertanyia a un empresari més amant de la festa que de la feina fins el punt que el nom de la seva fàbrica ha passat a la història com a sinònim de desordre i desorganització.

De com li va anar a ell no sabem gaire més, però sí de la transformació de l’edifici. A finals del segle XX Can Seixanta va encetar una nova vida, lligada a l’art, la cultura, l’esport i el servei social. Els primers en instal·lar-s’hi va ser uns estudiants de la Massana, que van llogar les grans naus amb llum natural per transformar-les en centre de creació. Des d’aleshores, s’hi van sumar altres col·lectius, com l’Associació Capoeira Palmares, que treballa amb nens i adults promovent aquesta disciplina com a eina de cohesió social, La Poderosa, que incentiva la dansa i l’apropa a tothom, la Plataforma Cultural Factoria Heliogràfica, que es centra en la fotografia i els audiovisuals, i l’entitat APIP-ACAM, que ofereix formació i suport a persones amb risc d’exclusió social.

Tots ells paguen el lloguer religiosament des de fa trenta anys, i per a sorpresa de tots i amb poc marge d’avís, ara els fan fora i de mala manera. Als que se’ls hi ha acabat el contracte no els hi han renovat, i als que tenen contracte per anys, no els volen cobrar el lloguer. Un cas més d’especulació immobiliària.

Els inquilins han volgut posar-se en contacte amb la propietària, que no vol saber res d’ells i no ha emès resposta. L’únic que han pogut saber és que hi ha un inversor disposat a pagar els milions que facin falta per llençar a terra l’edifici i construir un hotel. Un edifici de 1833, que és un exemple de l’arquitectura industrial prèvia al vapor i a l’enllumenat elèctric, i de la qual en queden ben poques mostres enmig de la ciutat.

Si d’alguna cosa va sobrada Ciutat Vella és, precisament, d’hotels. I si alguna cosa li manca són, precisament, centres culturals i socials oberts als veïns. Els usuaris, que són molts, han fet una petició a l’Ajuntament, per mirar d’implicar-lo i salvar Can Seixanta. Vosaltres també hi podeu signar.

https://www.change.org/p/ayuntamiento-de-barcelona-salva-el-can-60-en-el-barrio-del-raval?recruiter=32299373&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=share_page&utm_term=des-lg-share_petition-custom_msg

Últimes notícies

    Publicitat