Notícies

Starbucks haurà de refer les obres del nou local d'Argenteria

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Publicitat

Starbucks, en la nova cafeteria que és a punt d'obrir al carrer Argenteria, 61 –que ocupa el lloc de la Granja Xador, un bar de tota la vida d'estil Modernista–, ha infringit la llicència d'obres que els va concedir el Districte de Ciutat Vella. Segons l'equip tècnic del Districte de Ciutat Vella, no han respectat els criteris del color i les lletres del moble de la façana requerits per la normativa municipal (el moble és l'element de fusta que és a la façana exterior, on apareix el nom del negoci).

Segons fonts de l'equip tècnic del Districte de Ciutat Vella, «amb els tècnics de Starbucks vam fer un bon treball previ i els vam donar el vistiplau a les obres per aquest motiu. Però la sorpresa va arribar quan vam veure que a l'hora de fer les obres havien tirat milles sense tenir en compte ni al seu equip tècnic ni la llicència concedida». Que entre altres coses estableix els materials i els cromatismes. La transgressió de la llicència rau en el color del moble de façana, que hauria de ser d'un color marró pujat i no pas del color vermell que ara exhibeix. I les lletres en caixa alta, STARBUCKS, haurien de ser més grosses. Ara bé, el Districte també explica que aquesta desviació de la normativa «no és massa greu, i ja està en vies de solució».

La Granja Xador no té una protecció individualitzada, però sí que té una protecció per l'entorn, delimitada pels edificis contigus, com Santa Maria del Mar. I Ciutat Vella especifica que l'empresa nord-americana sí que ha fet una bona feina a l'hora de «restaurar el moble de façana i treure totes les pintures afegides». I encara que l'immoble no tingui una protecció individualitzada, hi ha certs elements interiors que han de mantenir de la Granja Xador: com per exemple, els pilars de fossa, amb capitells.

Des del Districte de Ciutat Vella, expliquen que hi ha dues menes de protecció urbanística: la dels locals emblemàtics, vinculada amb el paisatge urbà, i la de la resta d'immobles, que és patrimonial, protecció de l'arquitectura, «simplificant». I cada cop que es tramita una llicència d'obra al Districte, s'informa al sol·licitant si la finca té alguna mena de protecció prèvia. També expliquen que «d'animalades se n'han fet moltíssimes». Com per exemple, amb la botiga d'instruments i partitures Musical Emporium, a la Rambla 127, «on s'ho van carregar tot». Però també s'han fet actuacions modèliques. Com la del Bar Muy Buenas, «amb una restauració magnífica on l'Ajuntament va fer de mitjancer entre propietari i llogater».

Bar Muy Buenas
Bar Muy Buenas
© Maria Dias

«La voluntat de l'Ajuntament és evitar que la ciutat es converteixi en una urbs sense personalitat. I tot i que no podem controlar l'activitat, tenim una sèrie de locals emblemàtics en què procurem que no es perdin els elements singulars i l'atmosfera que formen part de la memòria col·lectiva dels barcelonins», expliquen des del departament tècnic del Districte. Que destaca també que «amb una feina didàctica pel mig gairebé sempre s'arriba a un acord amb el nou propietari». Els empresaris sovint acaben entenent que la personalitat original i la rendibilitat del nou negoci solen anar agafades de la mà.

Últimes notícies

    Publicitat