[title]
Un dels temes que més es comenta aquests dies és la intenció, més o menys a curt termini, de l'equip d'Ada Colau, de posar una solució a la deriva que sembla que va el Zoo de Barcelona. Hi ha qui aposta per la continuïtat o qui demana que el parc es converteixi en un espai de realitat virtual; també qui exigeix la clausura immediata d'un espai cada cop més decadent que, agradi o no, ha esdevingut un espai important de la ciutat. Però entre totes les opcions existeix una que proposa reconvertir els zoos tal i com els coneixem avui dia perquè esdevinguin espais adaptats a la ciència i a l'ètica del segle XXI.
"No podem pensar que una gàbia o instal·lació més gran i l'enriquiment ambiental és el millor que podem donar als animals, necessitem plantejar-nos reptes més grans, necessitem un canvi de paradigma" expliquen des de Zoo XXI. Més concretament, el projecte que dirigeix Leonardo Anselmi proposa "frenar la reproducció d'animals que no poden ser reintroduïts; enviar a reserves o santuaris tots aquells que puguem (hem redactat dos programes, un científic i un econòmic, dissenyats específicament per a això); obrir una dependència destinada al rescat d'animals; o apostar fortament per la conservació in situ (en els hàbitats naturals en detriment de conversa en les gàbies del zoo, com és actualment)".
Aquest projecte va ser inclòs per la CUP al seu programa i també va ser recolzat per Ada Colau, en entendre que la proposta de Zoo XXI era un exemple de defensa del benestar dels animals i foment d'un sistema educatiu per a tots, amb el Zoo com a referent. El projecte que dirigeix Anselmi pot presumir, després de 8 anys, de tenir unes bases i un programa sòlid. "Aquest mes de setembre començarem a recollir signatures per a una Iniciativa Ciutadana i així forçar un debat d'altura liderat per la societat civil, el sector acadèmic, els moviments socials, i lliurat al consistori perquè consideri la seva aplicació".Tot per fer que el Zoo es converteixi en un espai més ètic, més educatiu i sobretot més empàtic amb els animals.
"Volem incloure les tecnologies virtuals com a forma de mostrar el que fa en els hàbitats naturals amb els programes de conservació, com a estratègia econòmica també per finançar aquests programes; obrir el zoo a la ciutat i tornar-la institució transparent, contràriament al que és avui dia; obrir espais per al foment de les adopcions d'animals de família que han estat abandonats", ens explica Anselmi.
A més, una de les qüestions per les quals ha rebut més crítiques el Zoo és per matar animals sans que acaben de néixer, per falta d'espai o infraestructura. Zoo XXI proposa no reproduir-los, i òbviament acabar amb la captura d'animals. "Actualment hi ha zoos que segueixen capturant directament i indirectament animals de la natura, però ens consta que el zoo de Barcelona no està en aquest vergonyós grup, encara que sí es troba en el denigrant grup dels que maten animals sans i nadons per falta d'espai".
Anselmi, vell conegut de l'activisme verd i animalista, remarca que no defensen el tancament del Zoo. Seria una mala notícia per a tots i totes, i sobretot per als animals, que acabarien en un altre zoo. "Tampoc seria bo per a les treballadores i els treballadors que perdran els seus llocs de treball, per a la ciutat que perdrà una instal·lació que podem transformar en alguna cosa més útil. Podríem fer una cosa històrica, crear el primer zoo del món adaptat a la sensibilitat i la ciència del segle XXI". I és que si una cosa te la nostra ciutat és capacitat per canviar i adaptar-se als temps que corren, molt més ètics i respectuosos amb la natura. És un repte, un canvi de visió que com conclou Anselmi "ens dirigeix cap a un objectiu molt diferent al que proposa el model actual".