Palo Alto Market

10 anys de tendències i moda a Barcelona

Han estat mals temps per a les botigues centenàries, però també han aparegut mercats, festivals i dissenyadors locals. #10anysTimeOutBCN

Publicitat

"Cuando despertó, el dinosaurio todavía estaba allí". Ningú sap a qui es referia l’escriptor Augusto Monterroso en aquest microrelat, però segur que no eren els comerços centenaris de Barcelona. Malauradament, cada dia en tanca algun. El darrer? El Ingenio, la botiga de capgrossos i gegants fundada el 1838 i que havia col·laborat amb Joan Brossa, Salvador Dalí i el Cirque du Soleil.

Durant la primera dècada de Time Out hem vist, amb tristesa i fins i tot desesperació, com no poques botigues amb solera es convertien en sucursals bancàries o dispensaris de souvenirs. La llista és tan llarga com dolorosa, sobretot a partir del 2014, l’any que va entrar en vigor la llei que actualitzava els lloguers antics. Alguns pocs establiments –com, per exemple, Gratacós– van canviar d’emplaçament i han pogut tirar endavant. Molts altres, com Vinçon –tot un emblema de la Barcelona de disseny i que ocupava la casa natal del pintor Ramon Casas–, van ser fagocitats per una multinacional tèxtil abanderada del made in China. I quan ens despertem, encara hi serà: no, no era un malson. També hi serà Amazon.

A l'institut ja ens van explicar que l’energia ni es crea ni es destrueix, només es transforma. Deu anys de Time Out al peu del canó ens han donat prou indicis per afirmar que amb la moda passa una cosa semblant. I qui diu moda, ho diu d’una manera inclusiva, sumant-hi botigues, creadors i esdeveniments satèl·lit tan dispars com la passarel·la 080, el Festivalet i el Palo Alto Market. Avui ja no podem anar a la botiga de Zazo&Brull ni de Juan Antonio López però sí a la que comparteixen Miriam Ponsa, Txell Miras i Josep Abril. La unió fa la força.

També han arrelat botigues on el mateix dissenyador és qui t’atén (Malahierba, Ivori, La Tercera...), 'concept stores' indies o de luxe (Colmado i Nuovum vs. Sta. Teresa) i 'popups' als hotels més cool (My Barrio, La Algodonera...). Del boom de la moda vintage n’han sobreviscut quatre i la moda ètica i sostenible està virant de fenomen puntual a estil de vida (Coshop). Però, alerta, demà tot pot canviar.

Les tendències que ens van marcar

Febre 'handmade'

Avui dia comprar (o vendre) a Etsy.com és ben normal, però en aquell llunyà 2008 va ser una de les novetats que vam presentar als lectors, àvids de trobar productes d’autor fets a mà.

Especial Gràcia

Un dels primers especials va ser el de botigues singulars de Gràcia. Moltes ja han volat però OX (mobiliari vintage), Iñaki Salom (joieria) i Cansaladeria Graells segueixen en plena forma.

Publicitat

Hem trobat!

Aquest va ser el títol d’una de les nostres primeres miniseccions, un veritable calaix de sastre on us vam parlar de les plantilles Mones, la cosmètica de Korres, les Happy Pills...

Primera vegada

Ivo&Co sempre tindrà l’honor de ser la primera botiga que vam ressenyar a Time Out. Ja fa anys que va tancar, però la seva mescla de mobiliari rústic i objectes vintage va crear escola.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat