3 bons motius per celebrar els 30 anys de la Llibreria de la Diputació de Barcelona

És la principal llibreria especialitzada en administracions públiques de la ciutat, un punt essencial d’atenció a professionals i d’intercanvi de coneixement sobre el nostre teixit cultural i civil, i està de celebració!
Llibrería de la Diputació
Diputació de Barcelona
Time Out en col·laboració amb Diputació de Barcelona
Publicitat

Si us agraden els llibres, no descobrim cap secret si us diem que Barcelona és una ciutat fantàstica per anar de llibreries. L’oferta que tenim al nostre abast és abundant, i això fa que qualsevol cosa que necessitem la puguem localitzar amb facilitat, i si el que cerquem és un llibre descatalogat, editat fora del país o molt tècnic, també ho podrem aconseguir amb tenacitat, l’ajut dels llibreters i una mica de sort. La varietat de llibreries ens porta a reconèixer diferents grups: les de segona mà, les generalistes i les especialitzades, i en aquest tercer apartat és on cal ubicar una institució molt arrelada a casa nostra, que és la Llibreria de la Diputació de Barcelona. Tothom sap on és, perquè és inevitable no haver passat mai per davant: al número 393 de l’Avinguda Diagonal, molt a prop de la rotonda de Passeig de Gràcia i al final de Rambla de Catalunya, un punt tan nuclear de la geografia barcelonina que ha convertit aquesta llibreria en una icona de la ciutat.

La Llibreria de la Diputació té una història ja de 30 anys. La seva ubicació primera va ser al carrer de Londres, a partir de l’any 1994, i el 2003 finalment es va ubicar on és ara, a Can Serra, l’edifici que és també la seu de la Diputació. I com a llibreria especialitzada, compleix una funció important. Lògicament, no anireu allà si voleu l’últim best seller de moda, per a això hi ha d’altres llocs molt més adients, però sí que és la principal font per trobar publicacions institucionals de tota mena –des de catàlegs de museus a memòries de gestió, històries del desenvolupament de Barcelona i les localitats de la província, i altres llibres que, des de la ficció a l’assaig, enriqueixin la nostra mirada sobre aquest realitat social, cultural i política. És a dir, la Llibreria de la Diputació fa un servei important a professionals, investigadors, docents i també a les persones curioses, lectors en general, que volen un llibre en particular amb Barcelona com a centre. Aprofitant que fa 30 anys que la Llibreria va obrir, us donem ara tres bones raons per celebrar aquesta efemèride.

1. Un vincle entre l’Administració pública i la ciutadania

La Llibreria de la Diputació té una funció molt clara: ser un punt de contacte entre les administracions públiques i el públic general. És un lloc on poder trobar tota mena de publicacions institucionals –llibres sobre patrimoni cultural, catàlegs d’exposicions, memòries de fundacions, història, etcètera– pensant per ampliar i mantenir un fons ample de recursos que poden interessar a tota mena de persones: des de qui vol adquirir, per exemple, una publicació del CCCB, el Gran Teatre del Liceu o l’Institut del Teatre, ja sigui per curiositat o necessitat professional, a un tipus de client més tècnic que requereix de documentació històrica sobre aspectes relacionats amb la gestió pública, i que cerca un tipus de llibres –els editats pels ajuntaments, per exemple– que normalment no trobarem a una llibreria generalista. L’oferta de la Llibreria es separa en dos nivells: hi ha una part que pot interessar a qualsevol persona amb curiositat per la cultura popular, la història o la memòria, però també hi ha una part tècnica per a qui, per exemple, estigui preparant unes oposicions o estigui fent una tasca de recerca. Aquesta funció pública és essencial, i la Llibreria fa 30 anys que la manté amb rigor.

2. Una institució que sempre mira al futur

Com la vocació de la Llibreria no és principalment comercial, sinó que va néixer amb vocació de servei, també ofereix molt material de manera gratuïta, sobretot aquell que té a veure amb memòries de les administracions o estudis encarregats per ajuntaments, i que encara que no estan destinats a un públic general, sí que es important que estiguin disponibles per a professionals de diferents àmbits. No és exactament una biblioteca, però sí que hi ha un fons digitalitzat que està accessible per a aquella ocasió en què un document sigui d’interès per a un arquitecte o per a un investigador social. Des de l’any 2009, el catàleg –present i històric– de la Llibreria està disponible en PDF, i el seu web permet obtenir també en formats com ePUB molt material de manera gratuïta, o a preus avantatjosos no només per al públic de Barcelona, sinó també per a molts investigadors a d’altres països. Evidentment, el coneixement sobre Barcelona i la resta de Catalunya no s’ha de limitar només a qui pugui arribar a la Llibreria a peu o en autobús, sinó que cal posar-lo a l'abast de qualsevol persona a tot el món.

3. Un espai de cultura i d'intercanvi

A més d’una llibreria, aquest és també un espai de diàleg, d'intercanvi i d’ampliació del coneixement. Evidentment, és un lloc fantàstic per passar una estona mirant llibres –qui ha entrat sap que la Llibreria és acollidora, elegant, molt ben il·luminada–, però també per assistir a conferències, diàlegs i d’altres formes d’intercanvi d’informació i d'opinions. Des de l’any 2012, la Llibreria promou l’activitat ‘Parlem de...’, un fòrum de presentació de novetats editorials, d’intercanvi de sensacions entre autors, investigadors i públic, i que sempre ha despertat la curiositat de molta gent. A partir d’aquests tres eixos –servei públic, accessibilitat i facilitat, i intercanvi de coneixement més enllà del paper–, la Llibreria de la Diputació mira cap al futur. Han estat 30 anys d’història, i n’hi hauran molts més en les dècades per venir.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat