Per demanda popular, calia un altre Forn Mistral. Després de l'obertura del primer, l'any 1977, i d'haver conquerit tota una ciutat a base de pa de primera categoria i de brioxeria on s'hi mastega l'amor, l'Andreu Bertran –segona generació– es congratula de l'acceptació que ha tingut el Forn Mistral de Gràcia, obert el 2 de juny del 2019. "Estem fins i tot un xic abassegats per la resposta de la gent", explica, "el 90 % de la clientela que tenim fa referència al forn de la Ronda Sant Antoni".
Que no us extranyi aquesta expectació. El Forn Mistral més que una marca de negoci és una institució de proximitat, dels darrers reductes del Raval on comprar un pa excel·lent. Per què han trigat 42 tant a obrir la segona botiga? "Perquè això és familiar, i no es podíem multiplicar. Ara que tots els germans tenim una edat, ens podem encarregar de dos locals, i podem mirar nous horitzons, sense deixar la seu nova de la mà de Déu".
El Mistral de Gràcia té obrador propi i és una rèplica en miniatura del de Sant Antoni. "Seguim els mateixos processos i protocols, no canvia res, bona matèria primera, pans normal, premium i pans amb 24 hores de fermentació". L'únic canvi és en la quantitat: l'oferta de pa i brioixeria és un xic més reduïda. El local és petit, i "allò que no es veu no es ven". Però gracienc, ja no et cal baixar a la Ronda per comprar aquell extraordinari pa artesà, ecològic i cuit al forn de llenya, que també fornegen en versions més digestives amb farina d'espelta, de kamut i de blat integral.
Pel que fa a la brioixeria, golafres, no us faltaran aquells mini-croissants de xocolata –cruixents per fora, luxuriosos per dins–, les ensaïmades (normals i farcides), els croissants i els panadons d'espinacs i empanades (encara que si voleu pastes de te haureu d'anar a l'original).