5 idees per generar els mínims residus aquestes festes

Són petits gestos que ho canvien tot. Aquestes idees us serviran per reduir el malbaratament durant les festes de Nadal, petites passes cap a un món més sostenible que convé mantenir també durant la resta de l'any
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Time Out en col·laboració amb Generalitat de Catalunya
Publicitat

Des d'un punt de vista ambiental, i com diu l'Agència de Residus de Catalunya, el millor residu sempre és aquell que no es genera. Per això, el millor que podem fer tant durant Nadal com la resta de l'any és, simplement, minimitzar la quantitat de residus que generem en el nostre dia a dia, tant a l'hora d'escollir els productes que comprem com els materials amb què estan fets, els embalatges, d'on provenen, els comerços on els adquirim...

Això no vol dir que hàgim de renunciar als plaers de regalar i que ens regalin, de cuinar per a nosaltres i per als nostres ni a cap altre luxe hedonista típic d'aquestes dates en què sembla que, per fi, tot està permès. La realitat és que si dediquem només uns minuts a planificar i dissenyar bé petits gestos quotidians que, plegats, poden canviar-ho tot contribuirem a reduir residus i lluitar contra el malbaratament en el nostre dia a dia. I si aprofitem Nadal per canviar el xip mediambiental i el deixem instal·lat ja durant la resta de l'any? Us expliquem 5 formes de fer-ho!

1. Fer la llista de la compra

Dedicar una estona a fer la llista de la compra, tant per als menús diaris com els de festes, ens farà estalviar diners i energia (pròpia i aliena). És molt fàcil ajustar bé les quantitats per tal de no malbaratar res, fer servir el congelador per conservar els aliments (cuinats o no) abans que es facin malbé o fer servir parts dels aliments que normalment llencem, des de les tiges del bròquil per fer una crema a, posem per cas, les carns que sobren del brou per preparar croquetes.

2. Vintage i sostenible

Qui no té algun amic manetes? Aprofiteu que Nadal és una època de generositat per demanar-li si us pot arreglar aquells electrodomèstics que no funcionen i que voleu canviar abans de comprar-ne de nous. Potser canviant una peça està tot resolt! Una altra idea si no teniu cap amic traçut, és adquirir-los de segona mà: un gest sostenible, que permet estalviar i que donarà a casa vostra un toc retro inconfusible. I, sobretot, malgrat que Nadal és una època que convida al consum i al plaer de regalar i que ens regalin, és important ser coherents i no comprar coses que no necessitem (qui no té una iogurtera pràcticament nova a l'armari?).

3. Comprar amb el cap

Un cop planificades les compres, hi ha un munt de gestos per fer-les més sostenibles. Portar sempre bossa o cabàs, triar en la mesura que es pugui productes a granel o amb un embalatge mínim, optar per envasos familiars en comptes de molts de petits i, si és possible, mirar de reciclar sempre els envasos donant-los un nou ús a casa en són alguns. Comprar productes locals i potenciar les compres a les petites botigues de barri també és una bona manera tant de contribuir a la sostenibilitat com de reforçar els vincles amb la comunitat. Si sou amfitrions dels àpats nadalencs, és fonamental tenir també cura a l'hora de reciclar. Aprofiteu el que sobra dels àpats (tireu, si cal, de congelador) i recicleu els envasos i altres residus.

4. De bona fusta

A l'hora de comprar joguines, és recomanable descartar aquelles que funcionen amb un excés de piles i bateries i triar sempre materials sostenibles, com la fusta, abans que d'altres com el plàstic. Reduir el nombre de regals, i, per tant, d'embalatges i papers, també és un gest interessant que, a més, servirà com a aprenentatge per als petits de la casa. I malgrat que és molt temptador tenir tot el que desitgem a un sol clic, minimitzar les compres per internet també és una manera responsable de contribuir a un Nadal més sostenible. I el plaer de sortir de compres nadalenques entre llums i nadales i fer la pausa de rigor per a una xocolata ben calenta?

5.  Creativitat sense embolics

Optar per embalatges creatius i personalitzats no és només una manera de reduir residus, sinó també una activitat divertida, que podreu fer sols o en família, i que farà sentir molt especials als homenatjats. També és important descartar bosses o embalatges plastificats i, un cop passin els dies festius, assegurar-nos de reciclar convenientment capses i papers en els contenidors corresponents i fer servir el punt de reciclatge sempre que sigui necessari. Si quan acabin les festes us saluden pel nom al Punt Verd del vostre barri voldrà dir que heu superat la prova!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat