3 propostes per no malbaratar aliments aquestes festes

Que els nervis d'exercir de xefs per a família i amics no facin que acabem comprant en excés, planificant malament els àpats i malbaratant un munt d'aliments durant les festes de Nadal. Cuinar amb seny és possible!
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Time Out en col·laboració amb Generalitat de Catalunya
Publicitat

Nadal és una època de l'any que convida als excessos en tots els àmbits: gastronòmics, etílics, econòmics... fins i tot sentimentals! Això no vol dir, però, que hàgiu de tirar la casa per la finestra, oblidar el seny que us caracteritza la resta de l'any i acabar malbaratant recursos innecessàriament. Així doncs, no cal renunciar a aquestes setmanes d'hedonisme sense fronteres que brinden les festes, sinó, simplement, i com proposa l'Agència de Residus de Catalunya, planificar i dissenyar bé les compres per tal de gaudir d'un Nadal esplèndid i, alhora, reduir residus, cosa que també notarà la vostra butxaca.

Un dels àmbits on el malbaratament es fa més palès durant Nadal és l'alimentació. Als àpats en família s'afegeixen les reunions de grup de tota mena, els amics invisibles amb companys de feina o d'aficions…: un continu de trobades al voltant d'una taula ben assortida que sol acabar amb un munt d'aliments i envasos a les escombraries. La bona notícia és que aquesta situació és fàcil d'evitar si poseu en marxa una sèrie de gestos que us permetran menjar molt i molt bé sense malbaratar ni una engruna de pa. En el cas límit de no poder aprofitar les restes de menjar, cal recordar fer-ne ús del contenidor marró de fracció orgànica. Però, per no haver de fer servir els contenidors ni un sol cop durant les festes, preneu nota d'aquestes tres idees. 

1. A casa, més seny que rauxa

Planificació és la paraula que us heu de gravar a foc quan dissenyeu els menús de Nadal. Heu de tenir molt clar què menjareu i les quantitats per persona i mirar de comprar només segons el previst. Fugir del menú infantil i que la canalla mengi el mateix que els adults servirà també per estalviar temps, diners i recursos, i ells estaran encantats igualment: la visita del Pare Noel i els Reis els sol fer perdre la gana. No cal dissenyar àpats eterns per menjar bé: amb un aperitiu, un primer, un segon i unes bones postres casolanes n'hi haurà prou. Si malgrat la planificació, sobra menjar, no dubteu a congelar el que es pugui o donar-li una nova vida: per què no fer unes croquetes o unes empanades amb les sobres de gall dindi? O uns bunyols o un carpaccio si ens queda marisc? Si el que us ha sobrat són torrons, sempre podeu fer-ne una bona mousse que podeu decorar amb unes neules trossejades.

2. Restaurants amb principis

Cada cop són més les persones que celebren les dates assenyalades i altres trobades nadalenques al restaurant, i es rendeixen al plaer inigualable de treure's el davantal per un dia. Es pot ser sostenible fora de casa? I tant que sí! No demanar més del compte i emportar-nos les sobres de menjar i vins són les primeres passes a seguir quan visitem un restaurant. Triar, en la mesura que es pugui, establiments sostenibles que treballin amb productes de proximitat i amb proveïdors locals també és una decisió que tenim a l'abast per a un Nadal més sostenible, així com apostar per plats elaborats amb verdures i llegums en detriment dels que tenen les carns com a protagonistes, així com d'aquells que porten productes exòtics arribats de molt lluny.

3. 'Delivery', plaers a domicili

El 'take away' i 'delivery' han arribat a les nostres vides per quedar-se, i qui més qui menys es regalarà un homenatge a casa durant Nadal. Només dedicant uns minuts a informar-nos podrem escollir opcions sostenibles tant pel que fa a la matèria primera com a la forma d'enviament o l'embalatge, que cada cop més sol ser compostable en aquest tipus d'empreses. No demanar gots o coberts si ja en tenim a casa, és una altra manera de reduir residus, així com apostar per mides més grans en comptes dels individuals.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat