7 tips per desfer-nos dels residus nadalencs sense fer malbé el planeta

Fins i tot els activistes del reciclatge poden tenir dubtes en algun moment sobre com separar determinats materials i residus. Gairebé tot és reciclable, només s'ha de saber com!
Nadal
Foto: Shutterstock
Time Out en col·laboració amb Generalitat de Catalunya
Publicitat

Al llarg de les festes de Nadal és probable que casa nostra es converteixi en un post-party etern en forma de papers de regal, caixes, embalatges, restes d'aliments i begudes, peces de joguines, electrodomèstics que ja no funcionen i un seguit d'objectes que confirmen que les festes van vent en popa. Malgrat que l'ideal és mirar de reduir els residus en el moment de fer les compres –ajustant bé les quantitats, apostant per opcions sostenibles i de proximitat, triant botigues de barri, etc.– també és important saber reciclar correctament i dipositar cada cosa al seu lloc corresponent.

El primer que s'ha de tenir en compte és si realment el que tenim entre les mans és un residu amb una vida útil completament acabada. Si és un electrodomèstic vell, hi ha l'opció d'arreglar-lo? Podem donar una segona vida per a una altra funció als embalatges i capses dels productes? Podem conservar o congelar certs aliments? És possible mirar de vendre o fins i tot regalar alguns estris que nosaltres no necessitem però que potser algú altre sí? Si la resposta a totes aquestes preguntes és no, vol dir que sí, que ens trobem davant d'un residu i que ens n'hem de desfer de la manera correcta. I si no sabeu com, sempre podeu consultar el web de l'Agència de Residus de Catalunya. En tot cas, preneu nota d'aquests tips per fer-ho com cal.

1. Missatge en una ampolla

La xarxa és plena de webs de manualitats per donar una nova vida a les vostres ampolles de plàstic i, amb una mica de gràcia, convertir-les en arxivadors, testos o portallapis, entre d'altres. Si les manualitats no són la vostra passió, heu de saber que les ampolles de plàstic, les llaunes i els brics s'han de llençar al contenidor groc, i les de vidre al verd. Mireu sempre de triar envasos grans per tal de reduir els residus: per què no comprar una cervesa de litre per a una reunió de grup en comptes d'un munt de quintos? O una pizza familiar i no moltes d'individuals?

2. A voltes amb el cafè

No cal dir que el millor cafè és el que es compra a granel i es prepara acabat de moldre, però també sabem que a l'actualitat la realitat no sempre és aquesta. I les càpsules de cafè? Encara hi ha molta gent que creu que s'han de llençar al contenidor groc, quan el millor que podeu fer és dipositar-les als contenidors específics de què disposen les diferents botigues. En el cas de no tenir una botiga a prop, cal mirar quina de les deixalleries que tenim a prop les accepten, ja que cada cop són més les que ho fan. Si feu servir la clàssica cafetera italiana, el cafè anirà al contenidor dels residus orgànics.

3. Una bassa d'oli

Sabíeu que l'oli que feu servir per cuinar i descarteu s'ha de guardar en una ampolla i portar-lo a una deixalleria? A Nadal se'n fa servir un munt i encara hi ha molta gent que continua llençant-lo per la pica, un gest molt contaminant.

4. I els tovallons?

Sempre és millor fer-los servir de roba, però si no és el cas, els heu de dipositar al contenidor gris, al de les restes orgàniques, en el cas que estiguin usats. Els tovallons que no s'han fet servir es poden llençar al contenidor blau, amb la resta de papers.

5. Amb les joguines no s'hi juga

Un error habitual, és llençar les joguines de plàstic al contenidor groc. La realitat és que totes aquelles joguines que no sobreviuen a Nadal, o aquelles que decidiu llençar per deixar lloc a les flamants joguines noves, s'han de dipositar al punt verd. Una altra opció interessant és donar-les a alguna organització que pugui fer-ne un segon ús.

6.  Mirall trencat

És usual que la vaixella de casa sigui la primera a patir els excessos nadalencs. Totes aquestes tasses, gots i plats trencats no es llencen al contenidor verd, com tampoc les bombetes, els miralls i els cendrers. Aquests residus s'han de portar a la deixalleria.

7. Cada cosa al seu lloc

Els objectes que estan fets de dos materials diferents solen donar lloc a confusió a l'hora de reciclar-los. En tots els casos, el que s'ha de fer és separar els materials i dipositar-los als contenidors corresponents. Si no és possible, el millor és portar-los al punt verd o llençar-los amb els residus. En el cas de les ampolles de vidre heu de treure el suro o el tap i llençar només l'ampolla al contenidor verd, i pel que fa als pots (de salses, llegums, etc.) s'ha de llençar el tap al contenidor groc i el pot al verd.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat