Cinc escapades d’un dia a bord d’un tren i una a tocar de les estrelles per viure aquesta tardor

Hi ha una manera molt fàcil de gaudir d’aventures culturals en plena natura a poca distància de Barcelona: només cal seguir els trajectes dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i descobrir Montserrat, el Montsec, la Vall de Núria...
FGC
Foto: FGCFGC
Time Out en col·laboració amb FGC
Publicitat

Qui més qui menys ha fet servir els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per desplaçar-se, per anar a la feina, per anar a visitar uns familiars, per apropar-nos a Sant Cugat, Sabadell, Manresa o al campus universitari de Bellaterra. És a dir, que els trajectes en tren formen part de la nostra vida, els fem de manera natural. El que moltes vegades no sabem, no intuïm o no recordem, és que les línies d'FGC connecten el centre de Barcelona –tant des de la sortida de Plaça de Catalunya com des de la de Plaça d’Espanya– amb una interessant sèrie de destinacions que ens apropen a la natura, a la riquesa cultural de l’interior més enllà de Collserola i del Llobregat, i fins a Lleida i els Pirineus, gràcies als seus trens turístics, que els podem gaudir en escapades d’un dia molt satisfactòries, enriquidores i divertides. És la marca Turistren, creada el 2015, compromesa amb la sostenibilitat dels indrets naturals per on passa i arriba, i que aquesta tardor promet portar-nos a indrets molt especials.

Sabíeu que es pot arribar fins a la Vall de Núria en ferrocarrils? O que és la millor manera de connectar-se amb la muntanya de Montserrat, o amb el Parc Astronòmic del Montsec, o amb els llacs de Lleida? Un cop allà, podem trobar museus, observatoris, fins i tot festivals de música, i ho podem fer en escapades ràpides i còmodes. Per animar-vos a que feu aquestes escapades de cap de setmana o de dia festiu, i així sortir de la rutina habitual, us donarem cinc pistes, cinc idees d’aventures a prop de Barcelona a partir de les línies de Turistren, amb un proposta afegida, al Montsec, que inclou música sota les estrelles.

1. Cap a Montserrat: el cremallera i els funiculars

Montserrat és una de les destinacions turístiques més demandades a prop de Barcelona, i l’experiència plena i satisfactòria de la muntanya –no només l’abadia, sinó també el parc natural– es pot gaudir amb el servei d'FGC, primer per arribar al peu de la muntanya, i després gràcies a les línies del tren cremallera i els funiculars que connecten Monistrol amb els punts d’interès. En total, són tres línies fins al cim: el tren cremallera, que ens porta al santuari, i dos funiculars, un, en funcionament durant tot l’any, el Funicular de Sant Joan, i un altre que només circula els cap de setmanes, festius i durant dos mesos a l’estiu, el Funicular de la Santa Cova. Els tres trajectes són molt especials: el del Cremallera, de cinc kilòmetres, és ideal per veure el peu de la muntanya a vista d’ocell i meravellar-se amb l’ascensió; un cop al cim, podem visitar l’abadia o continuar el trajecte amb els dos funiculars. El Funicular de Sant Joan puja encara més, fins al cim de Montserrat, i garanteix unes vistes esplèndides, i una ruta de visita pel Parc Natural de la Muntanya de Montserrat; el Funicular de la Santa Cova ens porta al punt on, diu la tradició, es va trobar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat. Tot es pot fer en un dia: senderisme, visites al museu de Montserrat, admirar les vistes des del Mirador del Geoparc...

2. Muntanyes encara més altes: el Cremallera de Núria

La Vall de Núria, situada gairebé a dos mil metres d’altitud en ple Pirineu, és una de les meravelles naturals de Catalunya, i s'hi pot anar tot l’any gràcies a les connexions en tren fins a Ribes de Freser. Un cop allà, el Cremallera de Núria, que enguany celebra els seus 90 anys, ens aproparà als veritables llocs d’interès en una travessia al·lucinant de 40 minuts, amb un desnivell de mil metres, durant més de 12 kilòmetres de trajecte. De fet, és l’única manera d’arribar-hi –no s'hi pot pujar en cotxe, fet que converteix la Vall de Núria en un paradís sense contaminació–, la porta d’entrada a un dia en contacte amb la natura, amb vistes imponents. A l’hivern, el Cremallera de Núria permet a les persones visitants arribar fins a l’estació de Vall de Núria per gaudir de les pistes d’esquí. Tot i això, és l’indret ideal per gaudir de la natura durant tot l'any.

3. Una ruta natural i bella amb el Tren del Ciment

El Tren del Ciment circula per una de les rutes ferroviàries més antigues de Catalunya, entre Castellar de n’Hug, on hi va haver la fàbrica de ciment de la companyia Asland, i i la localitat de Guardiola de Berguedà. És una ruta curta, de 3’5 kilòmetres i 20 minuts de durada, però amb molta història i amb molt d’encant, ja que ens endinsa en el cor de la comarca del Berguedà i ens deixarà admirar paisatges naturals de gran força. De fet, la línia del Tren del Ciment és una petita ruta per diferents punts d’interès, com el Museu del Ciment de Castellar, els Jardins Artigas –que va dissenyar Antoni Gaudí– o La Pobla de Lillet. També permet visitar un lloc natural de gran importància: el naixement del riu Llobregat.

4. Panoràmiques impressionants: el Tren dels Llacs

Us ve de gust un viatge entre els congosts de les muntanyes, travessant túnels, i amb vistes naturals que tallen la respiració? Si aneu fins el Prepirineu de Lleida, podreu fer la ruta de gairebé 90 kilòmetres del Tren dels Llacs, un ferrocarril que segueix bona part del recorregut del riu Segre, entre La Pobla de Segur i Lleida, passant per indrets amb història com Balaguer, i que es pot gaudir en dos formats: amb el Tren Panoràmic o amb el Tren Històric amb màquines dels anys 60. Ambdós permeten gaudir d’unes vistes, a banda i banda del recorregut, que són de gran impacte i que cal observar-les amb atenció. A més, el trajecte del Tren dels Llacs travessa diversos túnels, passa entre les gorgues de les muntanyes a gran altitud, i ens permet admirar els llacs de la zona, el riu i les valls a vista d’ocell. En total, travessa 75 ponts i 40 túnels. Tingueu en compte que el Tren dels Llacs històric circula els dissabtes no festius fins al 30 d’octubre.

5. Una ruta entranyable: el Funicular de Gelida

La ruta que fa el Funicular de Gelida, a l’Alt Penedès, és curta però amb molta història. No arriba a un kilòmetre, dura uns 6 o 8 minuts, i només en cap de setmana, entre les 10 i les 16.30 hores. Però la fareu en un tren antic amb un aforament limitat, ja que només hi ha un vagó en el que caben 28 persones, i circulant per una ruta diferent a totes les que ja hem vist, ja que aquí la gràcia és més baixar que pujar. Aquesta ruta connectava l’estació de tren de Gelida amb les zones industrials primitives de la zona, i calia tenir una connexió que facilités la feina. Va ser un dels primers funiculars de Catalunya, la seva maquinària va inspirar el funicular del Tibidabo, i té un gran interès històric.

6. Música sota les estrelles al Montsec

Una escapada ideal per a un dia, i amb un atractiu imbatible si us agrada la ciència i, en particular, l’astronomia es la visita al Parc Astronòmic del Montsec. És l'equipament d'astronomia més important de Catalunya i un dels millors indrets per observar el cel, amb un ampli ventall de propostes diürnes i nocturnes en plena natura. Ara més, com cada any i des de fa una dècada, la vostra escapada pot tenir un afegit musical. Al mateix Parc Astronòmic, un dissabte al mes i fins el desembre, es fa el cicle Música Sota les Estrelles, al Parc dels Telescopis, amb quatre artistes que faran dos passis per nit. Les dates i les propostes són les següents: el 18 de setembre, un concert de 45 minuts de Maria Jaume (a les 22 i 23 hores), el 9 d’octubre, cançons íntimes amb Joan Masdéu (mateix horari), i el 6 de novembre hi actuarà el conjunt de jazz Frayssinet-González Gipsy Swing Trio, a les 20 i les 21 hores. El 4 de desembre, la protagonista serà Meritxell Neddermann, també a les 20 i les 21 hores. Amb la música i les estrelles al cel, la nit serà màgica.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat