1. El mar: cuina tradicional als pobles de la Costa Brava
La Costa Brava comença a Blanes i, si voleu ser exhaustius, necessitareu moltes escapades, perquè els restaurants que preparen plats mariners típics, amb un necessari toc actualitzat, en són molts i fins arribar a Cadaqués o Portbou cal menjar molt. Però si el que voleu és tenir pistes per començar a triar en una primera escapada, aquí en tenim unes quantes. Els productes estrella, lògicament, són el peix i el marisc. Si parlem de la gamba de Palamós com un dels miracles de la natura, serà per alguna cosa. I el producte del mar, com millor sap, és acompanyat amb bons caldos i bons arrossos. De tot això en podreu trobar a restaurants com Els Pescadors, la Sala de l’Isaac o el Compartir de Cadaqués: tenen com a especialitat la llagosta fregida amb ous ferrats, les gambes a la brasa o les sardines marinades. Plats humils, de tota la vida, però fets amb una nova intenció i amb el bon gust de sempre.
Com imaginem que l’escapada serà de més d’un dia, també és important escollir bé l’hotel, i que aquest també tingui una proposta gastronòmica interessant. En trobareu un amb celler propi com el Cala Jóncols a Cap de Creus i d'altres amb una selecció de vins igual de meditada com l’hotel Sa Rascassa o l’hotel Ses Negres. Aquestes poden ser bones bases d’operacions per estendre l’exploració per la costa -i fins i tot menjar en un vaixell a La Gastronòmica, amb què navegareu per la Costa Brava i fareu parada en una cala preciosa per degustar productes de la Llotja del peix de Palamós i vins de l'Empordà -, o visitar vil·les marineres com Roses o Palamós i aprofitar per presenciar una subhasta de peix i nodrir-se de l'ambient dels ports, o tastar vins típicament empordanesos, els de la Mar d’Amunt, a cellers com Hugas de Batlle o Somni d’Istiu, d'entorns ideals per muntar un bon pla d'enoturisme. Amb aquestes recomanacions no és que viurem el doble, sinó el triple.