L'Apolo salta a la gran pantalla

El temple de l'electrònica celebra 75 anys de vida amb l'estrena de la pel·lícula 'Apolo. La juventud baila' de Marc Crehuet dins l'In-Edit
Sala Apolo
Foto: Sala ApoloSala Apolo
Time Out en col·laboració amb Sala Apolo
Publicitat

Si ja trepitgeu el terreny erm que sobrepassa els 40 anys–i seguiu sortint de nit–, entendreu perfectament de què va 'Apolo. La juventud baila', el film de Marc Crehuet que celebra els 75 anys de la sala Apolo, que s'estrenarà dins la secció Cultura de Club (75 Aniversari Sala Apolo) al festival de documentals musical In-Edit (del 25 d'octubre al 4 de novembre). I segur que us toca la fibra per algun cantó: un film –en aquest cas una 'docuficció'– que vulgui explicar tres quarts de segle de gresques, focus i ombres d'un dels grans temples de l'oci nocturn d'Europa no pot tenir un enfocament asèptic.

Aquesta pel·lícula parla de tu!

Això és un homenatge a la sala que aprofita per reflexionar sobre aquell moment en què una persona se sent massa vella per anar de discoteques, o el seu pol oposat: personal de 43 que es comporten com adolescents (dos temes que és inevitable que s'abordi amb humor). Com tu! Amb aquest rerefons, la pel·lícula explica el passat de la sala com a parc d'atraccions als anys 30 i després com a sala de festes on la burgesia pos-franquista remenava el cul a ritme de mambo.

L'origen del 'clubbing' barceloní

I guarda un lloc privilegiat, esclar, per a la consolidació del Nitsa a meitats dels noranta, on es va forjar l'escena de clubs de Barcelona (i d'on va sortir nombroses parelles). La pel·lícula se'n fot del mort i del qui el vetlla: des de la militància mod passada de rosca –una espècie nocturna recurrent als 90– fins a els misèries del sector audiovisual i també a la pedanteria atribuïda al sector cultural barceloní.

Amb els protagonistes

Tot això vehiculat a través de la complicitat dels protagonistes d'aquella època: periodistes com l'Òscar Broc, el Javier Blánquez o el Pere Vall, el duet humorístic Venga Monjas i el director del Primavera Sound, l'Alberto Guijarro. La pel·lícula sobre l'Apolo serà el plat fort d'una programació específica de l'In-Edit que aborda la cultura de club en diferents èpoques i latituds, i que comprèn dos documentals ('High on Hope' i 'Studio 54') i dues pel·lícules de ficció ('Eden' i '24 Hour Party People')

Més cinema de club a l'In-Edit

High on hope

Durant gairebé dos anys, un grup d'inconformistes i temeraris joves de Blackburn (Regen Unit) van tenir en escac a les autoritats organitzant raves il·legals cada setmana en naus industrials abandonades. A base de material d'arxiu d'aquelles festes fora de la llei, entrevistes als organitzadors i als aficionats, aquest documental explica com uns xavals sense cap perspectiva de futur durant els últims cops de cua de l'era Thatcher van convertir les ruïnes del passat industrial del país en un paradís accessible per a tothom a ritme de l'acid house que arribava des de Chicago.

Studio 54

Hi ha algú que encara no hagi sentit a parlar de l'Studio 54, la discoteca on Mick Jagger o Stallone cremaven les nits? Amb un arxiu audiovisual d'infart (Grace Jones, Mick i Bianca Jagger, Michael Jackson, Truman Capote, Sylvester Stallone, etc) i entrevistes amb l'staff del club i el cofundador supervivent, Schrager, la primera part del film és una estrepitosa història de èxit, deliris de grandesa i llibertat sexual de l'era disco (truncada per l'aparició de la SIDA i el conservadorisme de l'era Reagan) i la segona és una crónica del descens als inferns.

24 Hour Party People

Aquest hilarant fals documental sobre l'auge i la caiguda del segell Factory Records, entre la nostàlgia i la comèdia irreverent, captura l'esperit hedonista i el context social de Manchester entre finals dels 70 i principis dels 90: una època prodigiosa dins dels clubs, que van ser testimonis i motor de canvi en la transformació del punk i el post-punk en música electrònica.

Eden

Aquest èpic film, basat en les vivències de Sven Hansen-Løve, és un viatge a l'escena house i electro de París durant els 90 i els 2000, quan Daft Punk va abanderar l'anomenat "French touch". Captura el revers fosc de la fama i dels somnis truncats a través de la figura d'un DJ que sembla quedar-se ancorat en el temps sense capacitat per adaptar-se a l'edat adulta. Raves, gravacions casolanes, suor, vinils, èxit, deutes i molta solitud.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat