És molt possible que a Barcelona hi hagi botigues amb més assortiment de joguines. Però en l'altra especialitat de la casa, que són els accessoris per a billar, el pedigrí de Joguines Monforte és indiscutible.
De fet, l'establiment que ens ocupa va tenir de primers clients els Cafès (amb majúscula); aquells locals que existien, tant a les grans ciutats com als pobles, i que van ser substituïts per 'snackbars', bancs o franquícies. La botiga de la plaça de Sant Josep Oriol, cantonada amb el carrer de la Palla, era el negoci complementari d'un fabricant de billars que també subministrava dòminos, cartes, daus, parxís, etc. als Cafès. Aquests jocs de taula, d'altres, com els escacs i el 'backgammon', i també jocs tradicionals de cultures diverses –surakarta, go, mahjong, etc.–, es poden trobar a Joguines Monforte.
Cavalls de fusta i de cartró, fireta d'alumini, estels... Els jocs de consoles no tenen espai en aquesta botiga que s'identifica amb la destresa d'abans de l'electrònica on té els orígens. L'inici data del 1840, com la fàbrica de billars Mayol i Poch. D'ambdós negocis se'n va fer càrrec, a final del segle XIX, Pedro González, que ja treballava al taller. Quan la filla d'aquest es casa amb Víctor Monforte, a principi dels anys vint del segle passat, taller i botiga passen a aquesta família. Una nissaga lligada al billar perquè la filla de l'últim titular de la fàbrica i actual propietària, Josefina Monforte, es va casar amb el multicampió Joaquim Domingo. Aquest famós billarista, fill de Sants, on va començar a practicar al cafè del seu pare, va guanyar tres campionats del món, vuit d'Europa, i seixanta-set d'Espanya.
La fàbrica de billars Monforte va tancar el 1985, a la mort del propietari. La botiga ha continuat venent accessoris d'aquest joc fins a l'actualitat. Els tacs i les seves fundes, les boles, els guixos i els guants de licra, que deixen lliures el dit polze i el menovell, són l'especialitat de Joguines Monforte. Els tacs són d'un proveïdor de Sant Cugat del Vallès i les boles vénen de Bèlgica. La blanca, la vermella (mingo) i la color crema, marcada amb dos puntets negres, haurien de ser l'escut d'armes de la família, quatre generacions dedicades al negoci que guarden, amb orgull, una esplèndida taula de billar. És del 1850, de fusta de caoba i té sis potes. Es va fabricar al taller de Pedro González, a l'època de la besàvia, i està ornamentada per un ebenista venecià. Al frontal hi ha dos angelets ('putti') que amb un tac a la mà juguen en una taula en miniatura. És un billar digne de l'esplendor de Venècia, d'un establiment 'Ca Sino'. Però les tendències del XIX són sorprenents en matèria de billars. 'La Ilustración Española y Americana' ressenya, el 1871, una Exposición General Catalana on es van exhibir billars de Mayol y Poch i un model d'un altre fabricant equipat amb piano i harmònium. En demanaven 20.000 rals.
Joguines Monforte
Plaça de Sant Josep Oriol, 3
T. 93 318 22 85. www.joguinesmonforte.com