El Cruïlla reuneix tota la riquesa de la música moderna

Un any més, el festival eclèctic de Barcelona enceta una nova edició al recinte del Fòrum, entre el 12 i el 14 de juliol, amb la participació d’artistes de tots els estils, del rock al funk passant pel hip hop i el mestissatge
(c) Xavi Torrent
Time Out en col·laboració amb Cruïlla
Publicitat

Quan el festival Cruïlla va començar a donar les seves primeres passes, en aquells anys en que es celebrava a Mataró, la seva bandera era la del mestissatge. En aquell temps era un concepte que estava de moda, la connexió entre sons i cultures, l’aposta per la mescla com una mena d’alquímia creativa –eren els temps en els quals Manu Chao podia ser cap de cartell del festival–, i d’aquí li ve el nom, molt ben trobat, per cert. Anys més tard, el Cruïlla va donar el salt a Barcelona, va ocupar el recinte del Fòrum al juliol, i va iniciar el seu creixement a tots els nivells: no només d’espai, serveis i públic, sinó també en l’apropament musical. El mestissatge continuava al seu ADN, però n’hi havia moltes més coses: una notable manca de prejudicis a l’hora de seleccionar música actual vibrant i engrescadora, amb la qual s’eixamplava l’espectre sonor del festival, i una aposta forta pels artistes nacionals. Així, al Cruïlla hi havia cada cop més hip hop, més música electrònica de ball, les noves propostes del pop mestís llatinoamericà, pop-rock espanyol, indie, world music i clàssics del rock. Tot al mateix lloc.

Ara arriba l’edició de 2018, i el Cruïlla es manté ferm en una proposta creativa que s’ha demostrat que és encertada. El festival creix en públic, i aquest any la proposta artística és de les més riques i variades que li recordem, fins el punt que sembla un resum molt ben delineat del que és la música popular i moderna en aquest punt exacte del segle. I, a més, sense perdre de vista una de les obsessions del festival: que quan s’entri al recinte, durant deu hores, mai no paris de divertir-te. Vols saber què hi trobaràs? Anem a pams.

1. Dijous 12: blues i rock

La primera jornada del Cruïlla és de presa de contacte, d’aclimatació a l’esperit musical del festival. És una jornada breu, que comença a les set de la tarda i acaba passada la mitjanit, i que només té tres artistes en cartell: Seasick Steve i dos plats forts per culminar el primer rampell elèctric, l’ex líder dels White Stripes, Jack White –un home obsessionat en conservar la manera de fer del blues-rock dels anys 70, un fonamentalista de les formes clàssiques–, i el polifacètic Enrique Bunbury, que continua la seva recerca de les arrels del rock amb el seu estil singular en el qual també es mesclen cabaret, música d’arrels i un cert toc sinistre. Una bona manera de començar.

2. Divendres 13: hip hop i calor

A partir de divendres, la cosa comença a complicar-se, perquè passarem d’un sol escenari a un total de sis. Als petits hi haurà artistes indies nacionals (Joana Serrat, Nudozurdo, Blaumut) o artistes amb cerca connexió amb la música negra de ball (Jessie Ware), i als grans –Time Out, Cruïlla Enamora i Estrella Damm– els plats forts de cada edició, amb músiques del món (Gilberto Gil, Bomba Estéreo), mestissatge (La Pegatina), pop-rock global i tres grans caps de cartell: el grup de hip hop i R&B N.E.R.D, liderat per Pharrell Williams, la banda de rock polític Prophets of Rage, i una estrella jove de la música de ball electrònica transformada en pop, Kygo. Suaràs tot el que es pot suar.

3. Dissabte 14: arrels i dansa

Si regirem entre els artistes del segon dia gran del Cruïlla, trobarem dues constants: la recerca d’arrels musicals, tant en els sons africans (Fatoumata Diawara) com en els folks locals (Els Catarres, Núria Graham), o també en el rock clàssic (Albert Hammond Jr.). Però el que atraurà més públic, probablement, serà el costat més artístic o enèrgic de la proposta musical: bandes com The Roots, que practiquen un hip hop elegant amb instruments tocats amb virtuosisme, la banda indie-rock Izal, el gran David Byrne o dues piconadores electròniques en directe, els francesos Justice i els britànics Orbital.

4. Coses que pots fer al Cruïlla

El Cruïlla és un festival urbà, i tot i que la música és la seva proposta principal, no vol descuidar altres aspectes que puguin fer d’ella una proposta interessant per a la ciutat. D’aquesta manera, dins del recinte del Fòrum també trobaràs propostes d’art decoratiu com l’escenari principal l’Estrella Damm, que ha estat dissenyat i decorat per Lluís Danés, o dos espectacles escènics com Dreams, una proposta de La Fura dels Baus, o una adaptació de la festa popular de l’Aquelarre de Cervera. També hi haurà espais de bellesa, d’art urbà, i fins i tot una iniciativa que intentarà acostar el públic del Cruïlla al Gran Teatre del Liceu per descobrir l’òpera a bon preu. Hi ha encreuament de camins més sorprenent que aquest?

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat