Uns alegres 'Balls d’obertura' marquen el tret de sortida per a la programació del Mercat de les Flors d’aquesta temporada. No es tracta d’un començament habitual, ni són peces que formin part de la programació general del teatre. Més aviat ens ho hem de mirar com un experiment participatiu, un regal fet a mà perquè públic i artista se sentin compromesos més enllà del dia de l’espectacle, que els primers hi puguin dir la seva, sobre gustos i fílies, i que els segons se sentin estimats i desitjats, abans i tot dels aplaudiments.
Per als qui volien repetir o per als que no van ni tan sols arribar a veure la darrera obra de la seva companyia preferida, ara la poden tenir en escena especialment per a ells, en aquests 'Balls d’obertura'. Són el resultat d’un seguit d’accions capitanejades pel Mercat i englobades sota el nom de 'Que dansi qui vulguis!' amb la idea de fer que la gent participi de la feina del programador. I no és una feina fàcil: encaixar en els desitjos de tothom, establir relacions de complicitat amb els artistes, crear ponts recíprocs... Són tasques que normalment es duen a terme a l’ombra del públic, però sense les quals no funcionaria la cartellera, i que cada teatre aborda de la manera més creativa que pot.
L’exemple del Mercat de les Flors surt de les pràctiques habituals en aquest sentit, deixant que la gent voti (entre una selecció prèvia) i que aquesta votació vagi a missa. La resposta a la crida del Mercat ha estat contundent, 17.000 vots en quinze dies han donat una idea clara del que volia el públic: 'Wish' de la Cobosmika Company, de Palamós, ha estat la guanyadora amb àmplia diferència. La seguien els 'Solos de Bach i Gould' d’Albert Quesada, la peça intimista d’Olga Álvarez titulada 'Crash' i la recent formada companyia Nadine Gerspacher amb el teatre físic d’Elegantly Wasted. A continuació, la peça de dansa familiar de Thomas Noone, 'Balbir el meu avi', la quotidianitat surrealista de Vero Cendoya amb 'Bathroom Symphony' i la dansa integrada de Jordi Cortés a 'Black Out'.
Tot el procés, fins a concretar el programa, ha estat obert al públic, i fins i tot alguns abonats del teatre han pogut compartir sensacions amb programadors professionals. Les obres de la llista han estat totes produïdes a Catalunya i durant el Grec d’enguany s’han trobat a la Finestra de Visibilitat Professional muntada per a programadors internacionals.
Balls d’obertura
Mercat de les Flors
Del dj. 26 al dg. 29