El pare com a primera mà, la mare formant part del tronc i el fill d'enxaneta. Un castell 100% familiar. Entre les més de cent persones que carreguen i descarreguen un castell podem trobar nissagues familiars més grans que la de 'La Tribu dels Brady'. Si fa temps que busqueu una activitat per fer amb el vostre fill, esteu de sort. Només heu d'acostar-vos fins a una de les sis colles castelleres de la ciutat.
Formar part d'una colla implica assistir als assajos -un o dos dies per setmana- i a les actuacions. Si un dimarts us apropeu una mica abans de les set al número 86 del carrer Comtes de Bell-lloc, veureu els Borinots de Sants en plena activitat. Els primers a arribar són els més petits de la colla. Una canalla formada per nens i joves d'entre 3 i 15 anys. Molts vénen acompanyats per uns pares que, o bé ja formen part de la colla o no trigaran gaire a unir-se. "La majoria de pares, al principi, porten els fills i es queden asseguts mirant però a poc a poc s'integren i molts acaben sent grans castellers. Nosaltres tenim més de 40 nens i els hi encanta venir perquè veuen que poden fer moltes coses des del principi i també coneixen a altres 'crios' i formen un grup molt maco on tots tenen el seu paper", explica Roger Estivill, coordinador de l'escola de castells dels Borinots.
Castellers o no, els pares ajuden els més petits a posar-se la faixa i miren atents els jocs que organitzen els responsables de canalla. Abans que arrenqui la temporada oficial al març, les tres primeres sessions serveixen perquè els nens agafin confiança i es coneguin entre ells. "Són tres assajos tipus joc, com si es tractés d'una gimcana castellera. Quan arrenca la temporada, dividim les sessions per zones: en una es fan castells petits, en l'altra es treballa a les espatlleres i en la tercera fem flexibilitat i estiraments", detalla l'Alba, una de les responsables de canalla.
Al costat dels més petits, a les set en punt, ja es posen en marxa la resta d''alumnes' que formen part de l'escola de castells. És una hora d'escola en què els més inexperts agafen rodatge i els que ja porten un temps aprofiten per provar altres posicions i millorar la tècnica. Treballen en grups i la sessió acaba amb un castell que carreguen i descarreguen una barreja de nous i vells castellers.
Escola i canalla conviuen en un mateix espai i és habitual sentir frases com "col·loca el peu aquí fill...", "vinga que ja ho tens...!", veure pares castellers ajudant els nens a pujar o germans grans fent de pinya en el castell del petit. I quan ja a les vuit comença l'assaig general, pares i fills nouvinguts miren bocabadats com els companys més experts practiquen castells de gamma extra.
"Els nens, quan veuen per primer cop un castell gros, els hi fa una mica de respecte però comencem amb coses petites i tot és molt progressiu. Preferim que sigui el nen que ens demani de fer més coses que no al revés perquè el pitjor que ens podria passar és que s'espantés només arribar", explica l'Alba.
Els assajos són familiars i també... gratuïts! I és que ningú cobra i ningú paga, només es demana compromís per arribar a rebre la preuada camisa. A més dels Borinots, a la ciutat petits i grans també s'ajuden els uns als al tres a posar-se la faixa als locals d'assaig dels Castellers de Barcelona, dels del Poble-Sec, dels de Gràcia, dels de Sagrada Família i de la Jove de la ciutat. Les sis colles carreguen i descarreguen amb moltes famílies entre els seus membres, se citen per la Mercè i somien amb una bona actuació al concurs de castells.