Córrer de nit

Córrer de nit a Barcelona

Busquem llum, seguretat i quilòmetres per córrer!

Publicitat

Volem córrer de nit, fer-ho amb llum i, ja que hi som, sentint-nos segurs. Amb aquest desig al cap vam demanar ajuda als lectors de Time Out i als grups de corredors de Barcelona. Ells ens diuen quines són les seves rutes preferides per moure les cames quan s’apaga el dia.

Millor ruta per sortir a córrer de nit

“En general, les rutes preferides són les mateixes de dia i de nit, però una de les millors per córrer de nit a Barcelona és el Park Güell. És un circuit exigent, segur i amb una de les millors vistes de la ciutat, amb tot Barcelona il·luminada als peus. El camí fins al parc ja pot formar part de l'entrenament, ja que fa pujada des de la majoria de llocs. Un cop a dintre, de vegades no es troba del tot il·luminat, per la qual cosa s'ha d'adaptar el ritme o portar un frontal. Els dies de lluna plena s'agraeix la falta de llum ja que la ciutat llueix molt més encara i fins i tot el frontal es torna innecessari!”, ens diuen en Jaume Pedregosa i en Joan Brull de 360runningBarcelona. No són un club de corredors però organitzen rutes guiades de running per la ciutat i ajuden a descobrir-la des d’una perspectiva diferent.

“La carretera de les aigües! No està il·luminada però amb un frontal ho arregles. Fins i tot, amb la llum que arriba de la ciutat és suficient. L’entorn –amb els porcs senglars que van apareixent- i les vistes són precioses”. Ser Blaspri, lector de Time Out.

“Un bon tram per córrer de nit per Barcelona? Dos! El de la Diagonal, de Francesc Macià fins al Parc de Cervantes o al Front Marítim, el tros del Vela fins abans del Fòrum. Ah, i també alguns racons de Montjuïc”, ens recomana la Montserrat Nogueira, presidenta de Run2livebcn, el club popular per excel·lència de la ciutat. De córrer de nit, els hi agrada que hi ha menys trànsit, menys soroll i menys contaminació. Ells organitzen entrenaments els dimarts i dijous al vespre i la seva ruta preferida és la del Front Marítim. “També anem pel Parc de la Ciutadella, per darrere del zoo, passant per la plaça dels Voluntaris i arribant fins al mar”, ens diu Nogueira.

 “Sortir de plaça Espanya i córrer per la Gran Via fins al Gornal, per la vorera de la muntanya. Si fas anada i tornada sumes gairebé 5 km. Una altra opció: fer la Diagonal des de Francesc Macià fins al carrer González Tablas on hi ha una pujadeta curta però molt maca. Agafar el carrer de l’Exèrcit, Jordi Girona, baixar per Pedralbes i tornar a agafar la Diagonal fins Francesc Macià. És un circuit circular d’uns 6 km amb pujades i baixades!”. Romana DL, lectora de Time Out.

“El passeig Marítim. Des de l’Hotel W fins al Fòrum es poden fer diferents trams, tots ben il·luminats”, expliquen els membres de Runbcn, un grup de més de 100 corredors de totes les edats que tenen entre cella i cella gaudir del running.

“Tenim dues rutes preferides i les dues van bordejant la platja: una passa per les torres Mapfre i arriba al parc del Fòrum i l’altra passa per l’Hotel W, pel Mare Magnum i el Passeig Colom”, expliquen em Jordi Ferrús i el Yohay Elam dels Barcelona Casual Runners, grup de corredors que es citen per Meetup.

“Depèn una mica d’on viu cadascú però uns surten per Diagonal a partir de Francesc Macià; uns altres pugen fins a la Carretera de les Aigües; fan sèries al Parc de l’Escorxador o si no també corren pel front marítim, entre el Fòrum i l’Hotel Vela. El millor lloc per entrenar de nit, però, és l’Estadi Municipal d’Atletisme Joan Serrahima amb els nens de l’escola d’atletisme del Sants”, ens expliquen els corredors de la secció d’atletisme de la Unió Esportiva de Sants.

Publicitat

L’itinerari més ben il·luminat i segur

“Un recorregut de 8 kilòmetres. Sortint de l’Arc de Triomf, enfilar cap a baix, bordejar la Ciutadella i córrer pel carrer Wellington per on passa el tramvia. Deixar enrere la boca de metro de Ciutadella – Vila Olímpica i continuar en direcció cap al mar fins arribar al passeig marítim. Des d’allà, córrer fins el Vela. Aquest recorregut d’anada i tornada suma 8 km. Si el voleu allargar, podeu anar cap al port olímpic, està il·luminat fins a la Mar Bella”. Fernando Sacristán Toquero, lector de Time Out.

“La ruta que més fem en els nostres entrenaments és des de la Platja de la Mar Bella fins a l’Hotel W i tornar, és el millor recorregut, no només per il·luminació sinó també perquè no has de creuar cap carretera ni semàfor i no t’empasses el fum dels cotxes. Córrer per la carretera de les Aigües de nit també té el seu què. Si heu de sortir per una zona poc il·luminada el primer és portar un bon frontal i no està de més si la roba té algun reflectant. Si el recorregut és per muntanya és recomanable sortir a córrer acompanyat d’algun company”, ens explica el Pau Mateu, un dels fundadors del C.E. No te pares. És una entitat multiesportiva que habitualment organitza entrenaments a cegues de natació, bici i running gratuïts i oberts a tothom on involucren a esportistes d’elit com Esther Núñez o Erika Villaécija.

“El circuit més habitual és pujar des de la Diagonal fins el parc de Cervantes i tornar fins a Francesc Macià. Està força ben il·luminat, excepte, potser, els 200m que queden més a prop del parc. El front marítim, entre Fòrum i el Vela també està bé i a més no hi ha semàfors però el problema és la gran quantitat de gent que hi ha a les nits d’estiu”, remarquen des del Sants.

“La part central del passeig marítim que comença a l’Hotel W i acaba al Parc del Fòrum ofereix un recorregut d’uns 5 km en cada direcció. Està ben il·luminat i és bastant segur”, proposen els Barcelona Casual Runners.

“Si busco una zona il·luminada a mi m’agrada sortir per la platja, per la Diagonal o per la Gran Via. O agafo el llum frontal i vaig cap a la carretera de les aigües amb els porcs senglars!”. Carla Verdés, lectora de Time Out.

“Per fer un rodatge una mica llarg, el Passeig Marítim o la Diagonal, especialment des de Francesc Macià fins el Parc de Cervantes són una bona opció. Per fer un entrenament més curt i específic amb sèries, canvis de ritme i exercicis, el Parc de la Ciutadella és ideal”, comenten els de Runbcn.

“A la temporada d’horari d’hivern a les 19 h ja es fa fosc però fins les 22 h es pot córrer per molts llocs. Crec que la zona de Francesc Macià i el lateral de la Diagonal fins a General Mitre és prou tranquil·la i il·luminada. Una altra opció seria agafar el Paral·lel cap avall i anar fins la Mar Bella pel costat del mar. També està bé sumar kilòmetres per alguns carrers de Gràcia que són peatonals o vorejar el Camp Nou i arribar al Parc de Cervantes”, diu en Jaume Miralles, membre de la junta del Club d’Orientació de Catalunya, una entitat dedicada a la difusió de l’esport del pensar i córrer. Ells fan entrenaments específics d’orientació durant la nit amb frontal i mapa per Barcelona i voltants.

“Una de les nostres preferides per entrenar és Can Dragó. Es tracta d’un lloc il·luminat i amb bona afluència de corredors, circuits amples i circulars d'1,2 i 3 kilòmetres. Els d’1 permeten córrer sense interrupció de cotxes i si es vol fer tirades més llargues es poden anar sumant circuits”, opinen des de 360runningBarcelona.

Publicitat

Un consell per córrer més segurs

“Córrer de nit es pot convertir en un moment personal molt preuat. Això sí, és important tenir en compte quatre consells de seguretat, com ara portar roba reflectant de colors vistosos o fins i tot llums intermitents de bicicleta. Si anem sols, el millor és córrer per zones ben il·luminades, portar el telèfon mòbil a sobre i dur la música baixa, tot plegat per evitar riscos innecessaris. Si fem això, córrer fora d’hores és una molt bona opció”, ens diu la Jes Bonet ambaixadora de Salomon City Trail i entrenadora de Run4you.
 
“Una bona solució també són els esprais tipus Lifepaint. No taquen la roba i són totalment reflectants quan hi impacta la llum així que t’estalvien més d’un ensurt”. Oriol H, lector de Time Out.

“A l’hivern és fàcil que hagis de sortir de nit o que se’t faci de nit mentre corres així que has d’anar amb compte per on trepitges, portar un frontal... Si no, si coneixes la ruta bé, es pot córrer per les Aigües els dies de lluna plena. És molt relaxant i gairebé no fa falta portar cap lot”, confessen els atletes del Sants.

“Hem d’intentar no sortir a córrer sols, anar amb una colla i si no que algú sàpiga que has sortit i per on has sortit. A més, és convenient portar roba reflectant o un led il·luminador i agafar el mòbil. I, sobretot, no anar escoltant música!”, afegeix Montserrat Nogeuira de Run2livebcn.

“Anar en grup és la mesura de seguretat més efectiva. De cara a la visibilitat dels cotxes portar peces o roba reflectant. Nosaltres entrenem tres dies a la setmana per muntanya de nit i per aquest tipus de terreny o per zones sense il·luminació com la carretera de les Aigües cal portar una llum frontal al cap”, expliquen a Runbcn.

Evitar zones estretes i poc il·luminades. En general, però, no fer cas de ningú sospitós que et vulgui aturar demanant-te l’hora, tabac o amb qualsevol altra excusa ja que si et volen fer mal el primer que han d’aconseguir és aturar-te”, opina Miralles del COC.

S’ha d’adaptar el ritme al lloc i al terreny per on entrenem per evitar lesions perquè si no podem caure o trepitjar algun objecte. Cal portar roba reflectant perquè se’ns vegi als encreuaments i semàfors i un frontal és imprescindible si anem per zones boscoses o isolades. I córrer acompanyat sempre és una bona opció, si es va sol millor optar per una zona que ja coneguem”, ens aconsellen des de 360runningBarcelona.

“Jo acostumo a anar amb bici per la carretera de les aigües i trobar-te gent corrent sense llum ni reflectants és el pa de cada dia... Precaució!”. Frank B. Parkinson, lector de Time Out.

“El més important és portar roba que no sigui fosca. La gran majoria de la roba esportiva de la que podem comprar en botigues esportives i la que ens donen a la cursa porten elements reflectants. A més a més hem d’usar el sentit comú a l’hora de creuar carrers o córrer després d’un dia de pluja”, adverteixen el Jordi i el Yohay.

Publicitat

Barcelona, amiga dels runners?

Des de No te pares creuen que Barcelona no està del tot pensada per córrer: “Però si més no, hi ha llocs on et pots escapar i desfogar-te en una bona sessió de running i exercicis -amb no gaire il·luminació- com la Ciutadella, Montjuïc, la zona de les Aigües... A les Glòries han fet un intent de pista d’atletisme que per anar a fer unes sèries ràpides no està malament i es pot mirar de fer un circuit d’anada i tornada per la Diagonal”, diu en Pau Mateu.

“Barcelona no està ben condicionada per córrer ni de dia. Hi ha itineraris, zones amb llum però no hi ha àrees netes de fums i cotxes”, apunta en Jaume Miralles, membre de la junta del Club d’Orientació de Catalunya.

“El Parc de la Ciutadella podria estar molt millor il·luminat, a l’Estació del Nord hi ha molts gossos deixats anar i no hi ha llum, pel Front Marítim, a la part de baix és perillós perquè no es veu res i passat el Fòrum és impossible córrer al vespre”, puntualitza Nogueira de Run2livebcn.

“Tot i que el risc mai és zero, es pot dir que, en general, els recorreguts urbans de Barcelona són bastant segurs. La ciutat està ben il·luminada i es pot córrer a prop de zones habitades. Potser el principal problema són alguns vehicles que no respecten la senyalització. Cal ser prudent si ens endinsem per Collserola, ja que al ser un parc natural hi podem trobar animals, a més, és clar, de ser conscients dels perills que implica córrer per la muntanya de nit”, remarquen els de 360runningBarcelona.

“Barcelona, comparada amb altres ciutats, no està ben condicionada per córrer ni de nit ni de dia. Hi ha poques zones verdes i és difícil trobar 500 m seguits sense semàfors”, expliquen els de la Unió Esportiva de Sants.

“En general la ciutat està ben il·luminada i dóna sensació de seguretat. A més a més, el temps és agradable per córrer de nit durant gairebé tot l’any i la gent és molt esportiva, encara que plogui o sigui de nit sempre trobaràs algú corrent o anant amb bicicleta. L’únic que es troba a faltar són guixetes per poder guardar la roba”, afegeixen els Barcelona Casual Runners.

Publicitat
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat