Gimnàstica rítmica estètica

Gimnàstica estètica de grup a Barcelona

Descobriu l’estètica: un esport que neix de la combinació de gimnàstica i ball

Publicitat

‘Jo faig estètica!’ El què? Bah, deixa-ho és igual. Faig rítmica!’. Això: ‘practico un esport que és com la natació sincronitzada però sobre el tapís!’. Són les dues respostes que repeteixen una i una altra vegada les practicants d’una disciplina encara jove al nostre país: la gimnàstica estètica de grup. Nascuda a Finlàndia i Estònia, va aterrar a Catalunya cap al 2004 però ja hi ha prop de deu clubs. L’estètica combina l’expressió corporal amb la tècnica i les uneix per crear una coreografia amb base musical. Sempre, en grup.

“L’estètica té coses del ballet i de la rítmica però no s’utilitzen aparells, les mans queden lliures. La idea és realitzar moviments corporals on moguis el teu tronc: cap endavant, enrere, laterals, ones...” ens expliquen la Inés i l’Alodia entrenadores del club de Gimnàstica Estètica Sant Ignasi. Fins a l’entitat de Sarrià ens acostem a conèixer aquesta disciplina de la mà de les infantils i les sèniors.

A l’estètica es treballa en grup i es munten les coreografies amb entre 6 o 14 gimnastes segons la categoria. “És més creativa i permet més moviment i expressió que la rítmica. En cada actuació expliquem una història al públic”, ens diuen. És, també, explosiva. En 3 minuts t’ho jugues tot sobre el tapís davant nou jutges que valoren la peça a nivell tècnic, artístic i d’execució. I, a més, tot i el preu del mallot de competició, és més econòmica que la rítmica.

Publicitat

Al Sant Ignasi van engegar la secció el  2006 i des d’aquest any aposten decididament per l’estètica. “És la primera temporada en què les petites del club fan ja només estètica. Fins ara ho combinaven amb la rítmica però havíem de triar. Ara, les nenes veuen que s’ho passen bé i que, a més, són competitives i fan podi. Som dels pocs clubs de Catalunya que hem decidit treballar així”, diu la Inés. Un altre dels caramelets d’aquesta disciplina són els viatges. En ser un esport jove, la majoria de països encara no compten amb seleccions i són els clubs els que viatgen a Estònia, Bulgària o fins i tot a les Illes Feroe per competir en una Copa del Món o un Europeu. Vaja, pares, mares… si voleu un esport diferent i on els vostres fills, siguin nens o nenes, puguin arribar a ser internacionals, penseu en l’estètica! La majoria de practicants són noies però hi ha clubs que compten amb algun noi i comencen a introduir-se les categories mixtes.

Publicitat

Les infantils del Sant Ignasi fa dos anys que treballen juntes, entrenen tres dies a la setmana i un dissabte al mes. Estan, però, obertes a rebre més nenes (truqeu al: 93 602 30 49!). En cada sessió, primer escalfen, practiquen elements i acostumen a passar parts de la coreografia. “Hi ha elements obligatoris: un nombre determinat de salts i d’equilibris, que consisteixen en fer una forma amb el teu cos amb només una base de suport... si en fas més –i els fas bé- tens més opcions de sumar més punts. És bàsic, també, omplir tota la pista”, apunta la Inés.

Les sèniors celebren ja deu anys de feina plegades amb alguna petita incorporació. Es defineixen com un equip de nivell mitjà –“estem en un segon esglaó, lluny de l’INEF Barcelona o de l’Alcon Cusí que són els millors de Catalunya”-, la majoria vénen de la rítmica i riuen mentre expliquen que han arribat a l’estètica en edat de jubilació. “L’estètica et permet allargar la teva carrera esportiva fins més enllà dels 30. La rítmica cap als 16 ja l’has de deixar”, recorden.

Publicitat

Tant de temps juntes les ha ajudat a igualar les diferències i a sincronitzar-ho tot el màxim possible sobre el tapís que és, a la vegada, del més important i del més difícil de l’estètica. Durant tot l’any es treballa una coreografia però, aquesta, i més en un grup que es coneix tant, acostuma a transformar-se i modificar-se en cada entrenament i campionat. Opinen, suggereixen i entre entrenadora i gimnastes adapten equilibris i salts. Un cop a pista, s’ha de ballar fins el final. “A nosaltres ens ha passat de tot en competició. Un cop, una es va lesionar just començar l’actuació, en un altre campionat se’ns va aturar la música... però has de seguir fins que els jutges et diuen que pots parar”, relaten.

Publicitat

Aquest any, infantils i sèniors del Sant Ignasi aniran fins a Estònia per participar en un campionat internacional. També, competiran en les Copes d’Espanya, el Campionat d’Espanya i els tornejos del Consell de l’Esport Escolar de Barcelona. A Barcelona, entre el 5 i el 8 de Maig rebrem la crème de la crème de la estètica al pavelló de la Mar Bella perquè la ciutat acollirà tres campionats internacionals, entre ells, les finals de la Copa del Món. Si ja teniu certa edat i no sou capaços de tocar-vos els peus amb les mans sense doblegar genolls, aprofiteu per descobrir des de la graderia una disciplina que vol créixer i deixar de ser la germana petita de la rítmica.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat