Daus Jocs de rol
Time OutDaus Jocs de rol
Time Out

Jugar a rol a Barcelona

Poseu-vos en la pell d’un personatge i visqueu aventures

Publicitat

“Després de graduar-vos en el dojo de les vostres respectives famílies, sou destinats a servir com a samurais a la 1ª legió de l’aliança dels clans menors”. Així comença la Llegenda dels Cinc Anells. Som una samurai jove, que domina l’arc i és una atleta molt completa i per qui l’honor és molt important. Viatgem fins al Japó de 1.210 i la nostra missió és protegir el poble de Kudo Mura junt amb els nostres quatre companys més, també samurais. En Xavi Garcia, del Club de Rol La Ploma Negra, és el màster, el que dirigeix la partida. És gairebé com un joglar modern que ens explica un conte: ens situa, ens posa en context, ens explica la història i ens va posant a prova. No ens hem tornat bojos, estem jugant a rol! Comencem la partida?

Clubs i botigues

Si voleu jugar la vostra primera partida de rol o ja n’heu viscut unes quantes però us falta un bon grup amb qui viure aventures... penseu en els clubs de rol! A Barcelona n’hi ha un bon grapat i, pràcticament, cada dia podeu trobar llocs on jugar una partida. Al Casal de Joves de Les Corts (Dolors Masferrer, 33-35) trobareu el Club de Rol Kritik: de dilluns a dissabte es troben cada tarda a la planta de dalt del centre. Tenen algunes partides que fa més de dos anys que duren però, també, n’activen de noves. Una bona excusa per conèixer-los pot ser la seva ‘One Night Stand’: una nit dedicada al 100% a jugar a rol, jocs de taula, miniatures... i on es poden arribar a reunir fins a 150 persones. A Sant Gervasi trobem el club La Ploma Negra (Manel Angelon, 1) on, també, us podeu acostar a jugar gairebé cada dia. “Organitzem jornades de portes obertes perquè ens conegui més gent. Moltes persones juguen a rol però de forma esporàdica, per internet... és molt difús tot”, ens explica en Sam. Hi trobareu gent jove, bon ambient i jocs on es curren moltíssim l’ambientació: acompanyen moments de les partides amb música, creen una atmosfera més tètrica amb espelmes si la cosa va de terror...

Publicitat

De partides obertes també en munten els del grup de rol de La Cofradia al Centre Cívic Torre Llobeta (Nou Barris. Santa Fe, 2 bis), mentre que al Centre Cívic del Coll (Aldea, 15) trobareu els Tirant Lo Dau i al Mas Guinardó (Salvador Riera, 2) a La Era del Caos, més centrats en jocs de rol en viu. També a Nou Barris, fa més de 30 anys que caminen els del Club Auryn (Lorena, 77-79) i, d’altra banda, tardes de rol, de jocs de taula o de 'softcombat' també n’organitza l’Associació Lúdica Cultural de Stronghold habitualment a l’Espai Jove Garcilaso.

A banda dels clubs, també podeu picar a la porta de diferents botigues que reserven una zona del local perquè seieu, dissenyeu la fitxa del vostre personatge i us llanceu a jugar. Podeu apuntar uns quants noms: Kaburi (Passeig de Sant Joan 11) on organitzen tornejos o The Curiosity Shop (Ramon y Cajal, 13) amb el seu espai amb capacitat per 20 persones i on programen trobades de jocs organitzats però també us conviden a provar jocs nous amb les curiosity game sessions. També, podeu acostar-vos fins a la Llibreria Gigamesh o InGenio o apuntar-vos al grup de meetup ‘BCN Juegos de Rol y Mesa Fan Club”.

Publicitat

La base del joc

“Jugant a rol vius aventures que en el dia a dia no viuries. Participes en el desenvolupament d’una història, crees un personatge... És com si llegissis un llibre però vivint-ho en primera persona, com a protagonista”, ens diuen des del Club Kritic a les Corts. El màster, els personatges, la història i els daus: són els elements clau! La partida comença amb la creació dels personatges: així sabrem quines habilitats i quines armes tenim o com som i com ens haurem de comportar. “Quan un comença a jugar costa abandonar l’estil indirecte. Es tendeix a dir: el meu personatge farà o dirà això, anirà cap aquí...”. La idea és assumir al 100% el vostre altre jo: parlar sent ell i dirigir-vos al màster –que farà els personatges secundaris- i als altres jugadors directament: “Me’n vaig a la casa de sake a prendre algo. Veniu?”. Es parla, es discuteix, es pensa i es treballa en equip.

Publicitat

Personatges

“Quan jugues assumeixes un personatge i, a la taula, dius coses que no són el que tu penses normalment sinó que s’adeqüen a la personalitat del rol que jugues”, ens diuen a Kritic. A la partida que juguem a Les Corts, en Dídac és en Rayan, és un superheroi i porta penjada l’etiqueta de Don Juan. També hi és K, mutant, amb fills... “El més interessant és que a nivell d’història personal, el teu personatge evoluciona: adopta nens, crea una empresa.... Sí, tot això passa! De fet, hi ha partides d’un sol dia però d’altres que poden allargar-se durant setmanes, mesos o fins i tot anys. També pots fer com historietes. Encadenar missions i actuar sempre com un mateix personatge”. Nosaltres, ens afegim a algunes de començades però, també, juguem una d’una sola tarda. Això sí, calculeu un mínim d’unes 4-5 hores per sessió: la idea és poder desenvolupar una trama i treure-li una mica de suc als personatges i a l’espai.

Publicitat

Els daus

Quan entren en joc? “Vull assegurar-me que no hi ha ningú al terrat així que pujaré cap allà”. Ep, frena, diu el màster! Toca donar-li canya als daus. Quan el personatge vol fer una acció de resolució incerta, s’ha de provar sort i tirar-los. Segons la dificultat de l’acció i les nostres habilitats en llençarem dos, tres, quatre... i podrem sumar-los tots o només uns quants. No us angoixeu! En les primeres partides, el màster us recordarà tots els valors i us ajudarà a entendre tot plegat! Ara, segons el tipus de joc, en comptes de daus potser utilitzareu monedes o cartes.

Habilitats

Adoptes el perfil d’un personatge, parles durant hores i hores amb els companys per definir una estratègia, viatges fins al Japó dels Samurais o fins a un país de l’extrem orient... “Desenvolupes moltes habilitats: la capacitat d’adaptar-te, d’improvisar, de prendre decisions i resoldre situacions o de pensar molt de pressa, ens diu l’Antonio de Kritic. Es treballen valors, respecte, treball en equip... Jo sóc professor i és una eina que es pot utilitzar també a l’escola per aprendre a través del rol”, afegeix en Xavi de la Ploma Negra.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat