Rugbi
© MaxiesportRugbi
© Maxiesport

Jugar a rugbi a Barcelona

Feu-vos amb la pilota ovalada, arribeu fins a la zona de marca, plaqueu... i no falteu al tercer temps!

Publicitat

“El futbol és un joc de cavallers jugat per bèsties i el rugbi és un joc de bèsties jugat per cavallers”. Ras i curt. Aquesta antiga dita britànica ha fet carrera i s’ha postulat com una de les millors maneres per descriure un esport que aquest 2016 ha tornat als Jocs Olímpics en modalitat seven. Si des de fora us sembla violent i brut... aneu errats, tots els rugbiers que agafen la pilota ovalada presumeixen fins a l’infinit dels valors del joc. Net, honest, respectuós amb les regles, els contraris i l’àrbitre... No exageren!

Encara que sigueu pràcticament analfabets en matèria rugbi, probablement, us sonarà d’oïdes la famosa haka dels All Blacks de Nova Zelanda, haureu sentit a parlar de placatges, rucks i melés i us hauran dit que heu de viure almenys un cop a la vida un tercer temps. Això últim ens encanta: teca i beure post-partit amb els jugadors rivals i l’àrbitre. Impossible? En el rugbi no! Voleu tastar-ho? Doncs, ho teniu fàcil perquè a Barcelona la pilota ovalada també es mou de la mà d’un bon grapat d’equips: el Químic Equip Rugbi, el CEU Rugby, els Barcelona Enginyers Rugbi, l’INEF Barcelona, els Gòtics R.C.F, el Barcelona Universitari Club o el Futbol Club Barcelona. I, fins i tot, a la ciutat veïna, el Rugby Club L’Hospitalet també fa una pila d’anys que la toca. La majoria d’ells compten amb equips en diferents categories i escola per ensenyar i formar els més petits de la casa.
 

Publicitat

El joc

Un camp de forma rectangular, habitualment de gespa, amb dues zones d’anotació, les línies de 22, les laterals, els inconfusibles pals en forma d’H... i una pilota de forma ovalada. L’objectiu? Portar-la fins a la zona de marca del conjunt rival i plantar-la a terra. Si ho feu, ja teniu un assaig, cinc punts a la butxaca i l’oportunitat de sumar-ne dos més fent un xut directe que passi entre pals –una conversió-. Ara, hi ha més. També es pot agafar distància en el marcador a base, per exemple, de xuts amb el joc detingut fruit d’una falta o amb un drop -que es pot fer en joc obert o com a alternativa en el xut a pals si no disposes de tee-.

En total són dues parts de 40 minuts on el cronòmetre no s’atura. De fet, si arribeu al 80 amb la pilota a les mans, no patiu, fins que no acabeu la jugada no sentireu el final! “Tenir nocions bàsiques de rugbi és més fàcil del que la gent imagina. És cert que, a nivell de camp, és dels esports que té més normes però, al final, la concepció de joc és molt assumible: s’ha de tenir al cap que només es pot jugar de peu i que les passades sempre han de ser cap enrere”, puntualitza Yolanda Españó, vicepresidenta segona del Rugby Club L’Hospitalet. Sobre el terreny de joc hi trobem, habitualment, 15 jugadors per banda. Això sí, també hi ha modalitats de rugbi 13 i seven. El de set, és el dels Jocs!

Publicitat

L’equip

“Jo vull portar el dorsal 5... jo el 7...” Mec! La cosa no va així. En el rugbi cada posició va associada a un número així que la vostra funció al camp determinarà la vostra samarreta. “Per això en cap conjunt ni selecció veureu samarretes amb el nom del jugador a l’esquena”, ens explica en Borja Bombi, jugador del Químic.

Per norma, els equips es divideixen en dos grans grups: els forwards – de l’1 al 8- i els backs –del 9 al 15, els més ràpids-. “Tothom pot jugar a rugbi. L’esport consisteix a arribar a l’altra banda del camp i plantar la pilota. Si ets ràpid i hàbil pots ser tant o més útil que un dels jugadors més corpulents i menys explosius. La diferència entre posicions és bèstia. Quan els forwards intenten fer de backs s’ofeguen i a l’inrevés. El que més m’agrada és que és un esport realment d’equip, un jugador sol per molt crack que sigui, no aconsegueix res”, analitza Bombi.

Publicitat

El respecte i el tercer temps

Contacte, placatges –del pit cap a baix, això sí!- i ni rastre de proteccions rígides. I, no, no és sinònim de lesions a mansalva. La intensitat del contacte físic fa que el respecte pel rival sigui imprescindible i l’àrbitre també és intocable. “S’ha de remarcar que placar no és empentar. Quan plaques a un jugador l’has d’acompanyar en la caiguda, fins al terra. A més, és fonamental tenir una bona preparació tècnica per saber com placar, com caure, com reaccionar...”, diu Españó.
 
És l’actitud al camp i l’habitual és que també ho sigui entre el públic. Ni rastre de crits de burro, idiota, tonto i altres apel·latius que són el pa de cada dia en la majoria d’estadis de futbol. “D’entrada la gent es pensa que és violent, que li faran mal... és dur però és molt estrany veure anti-joc durant un partit”, remarca Bombi. Ara, el millor arriba quan sona el xiulet. Jugadors, col·legiat i qui s’animi comparteixen beure i menjar en el famós tercer temps. Sempre, passi el que passi al camp. “A més, al final dels partits els equips es fan el passadís mútuament. És una manera d’agrair l’esforç del rival”. De fet, l’últim mundial ens va regalar moments que representen a la perfecció els valors del rugbi: “Richie McCaw i Dan Carter, dues llegendes, no van tenir cap problema en portar aigua als companys i àrbitres que estaven al camp jugant. L’afició irlandesa va aplaudir l’autobús que portava la selecció argentina després que els Pumas derrotessin els seus en un partit antològic...”, recorda Españó.

Rugbi femení

Estem d’enhorabona perquè aquesta temporada el Químic Equip Rugbi vol estrenar equip femení sènior a Barcelona i sumar-ne un més al mapa barceloní. A partir del 6 de setembre entrenaran els dimarts i dijous de 20.30 a 22.30 h a la Teixonera (Granja Vella, 35). Requisits? Ser major de 16 anys i tenir ‘química’ amb el rugbi. Fàcil, oi?

Les vermell i negres s’uniran a les noies del Barcelona Enginyers Rugbi, a les dels Gòtics, les del Barcelona Universitari Club, les del CEU, les del Barça, les de L’Hospi o les de l’INEF. “A Catalunya, el rugbi femení ha tingut un creixement espectacular. En pocs anys hem passat de 7 clubs a més de 20. Cada vegada hi ha menys prejudicis al voltant de l’esport i les noies s’hi acosten més joves. A més, el rugbi és un dels esports menys masclistes que conec. La dona sempre és benvinguda, respectada... la presència femenina no es limita a les jugadores de camp, hi ha dones en càrrecs de màxima responsabilitat i un dels tres millors àrbitres del món, és dona: l’Alhambra Nievas, que també dirigeix partits de Divisió d’Honor Masculina”, resumeix Españó.
Publicitat

La botiga

Tatueu-vos aquest nom: Valles Rugby. Al número 19 del carrer Julià del Poble-sec s’aixeca aquesta botiga 100% especialitzada en rugbi. Des del 1974 es dediquen a la fabricació d’equipatges, pantalons, mitgetes, pilotes o rèpliques de samarretes dels millors conjunts del món. Si voleu contagiar-vos del seu amor per l’esport feu-los una visita. Ara, també podeu comprar on-line a través de la seva pàgina web: vallesrugby.com
  • Sagrada Família
Bars
Bars
“Quan juga Anglaterra... abaixen el volum perquè no s’escolti l’himne!”, riu Bombi. Si voleu veure un sis nacions o qualsevol partit de rugbi, el Michael Collins de Sagrada Família 'is the place to be'. És un irish pub dels de veritat: “Si coincideixen rugbi i futbol... ells et posen el rugbi a la tele”. Gràcies! L’espai també compleix amb tot el que li demanem a un pub: música en directe –els dilluns tradicional irlandesa-, cerveses, nachos, patates fregides, hamburgueses, sandvitxos... en una atmosfera 100% autèntica.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat