L'Street Football conquereix els carrers de Barcelona!

Parlem de la comunitat Football X BCN amb Gabriel Valarezo, el seu fundador, i us expliquem de què va aquest esport urbà que és tota una tendència, a quines pistes públiques es donen cita i com afegir-s’hi
Street Football, Football X BCN, Barcelona, Nike
NikeGabriel, Football X BCN
Time Out en col·laboració amb Nike
Publicitat

Els carrers de Barcelona són l’escenari d’un munt d’esports que conflueixen en parcs i pistes públiques i privades. I un dels que més força està agafant és l'Street Football, una modalitat que recupera el futbol de carrer de tota la vida i el porta més enllà, que conviu a més a més amb altres disciplines artístiques que també es fan al carrer, com el grafiti, la música, el disseny i l’art urbà, i que s’ha convertit en una tendència que s’associa fins i tot a un estil de vestir definit fora de la pista. “¿Per mi es el costat ‘cool’ del futbol”, afirma Gabriel Valarezo, fundador de la comunitat Football X BCN i impulsor de l’Street Football a la nostra ciutat.
El Gabriel és equatorià, va arribar el 2016 a Barcelona i el que més li va cridar l’atenció és que a Espanya, sent el referent cultural de futbol a Europa, el Street Football no s’havia establert i, més enllà d’alguns ‘freestylers’, ningú l’estava practicant. Inspirat per l’esperit de barri del Raval, va decidir posar-se la missió de generar ell mateix aquesta cultura a la ciutat. Va llançar una crida a les xarxes socials i l’èxit de la convocatòria va ser ràpid i en augment. “A partir d’allà el procés ha sigut molt boig”, explica. I és que, amb només trenta anys, ja han participat en tornejos internacionals i han llençat una línia de continguts per donar a conèixer a tothom la cultura de l’Street Football. Us expliquem quatre coses que heu de saber per conèixer-los més.

La comunitat

La convocatòria de Gabriel era per gent que volgués jugar. I a la seva crida van acudir jugadors de diferents països, amb els quals ha acabat formant una comunitat d’Street Football molt internacional. Primer van jugar uns quinze, ara són centenars. "Estic molt content de tenir gent de tot arreu, homes, dones, adolescents, en realitat no hi ha cap mena de filtre en aquest sentit", afirma. La seva intenció és utilitzar el futbol com un llenguatge universal. I, tot i que hi ha molts jugadors fixes, cada setmana s'apunten nous fitxatges. "Ha vingut gent d'altres províncies i fins i tot van venir uns nois de Marsella a jugar un torneig aquí. Som els únics al país que estem promovent la cultura de l'Street Football, hi ha organitzadors de partits, però nosaltres som d'una altra carnassa".

Un joc amb filosofia

La majoria de jugadors que s’apunten han jugat tota la vida al carrer. Amb ells formen tres equips que juguen sense parar al llarg de tot l’any, els dimecres i els diumenges amb els quals realitzen tornejos habituals. I, des que van començar, han organitzat tornejos i han participat en trobades internacionals. El més curiós és que en els seus partits la figura de l’àrbitre no existeix. “Una de les coses que vull impulsar a través de l’Street Football és promoure el pensament just”, ens explica Gabriel. “Si algú ha fet una falta o el que sigui, ho sap i ha d’assumir-ho. Per mi l’esport ha de promoure també aquesta salut mental, aquesta necessitat de fer el correcte sense que ningú t’ho digui és el valuós dels carrers, que l’esport promogui l’honor personal”.

Camps urbans

Les primeres trobades de Football X BCN van ser al Raval, a la Pista Drassanes, a ple centre del barri. Juguen sovint a la Barceloneta, a la pista de futbol de Ciutadella, a Terra Negra CE i pensen que l’Street Football es pot instal·lar a qualsevol lloc de Barcelona. Fa uns mesos es van mudar al Poble-Sec, just al costat de les Tres Xemeneies. “És un camp súper ‘cool’, és la nostra base i espero que es consolidi amb el temps, que arribi a ser un hub de l’Street Futbol’, explica Gabriel. “M’agradaria activar a les parets alguna col·laboració amb artistes de grafiti, pintar tot el camp súper artístic, tenir un sistema de so, fer un ‘stage’ per l’Street Football”. De fet, conviden als tornejos a Dj's perquè posin música en directe i ja són tot un referent entre els artistes urbans de Barcelona.

Un futur interdisciplinari

El Gabriel pensa que Barcelona té el potencial de convertir-se en el hub de Street Sports d’Europa. “De fet, ja ho és, encara que està tot per separat i s’ha d’ajuntar”, afirma. “Barcelona és la capital de l’skate, és una icona del futbol, hi ha molta música, molts festivals, Street art, arts marcials... I la meva idea és fer un festival d’Street Sports on barrejar totes aquestes disciplines que a més a més convergeixen en temes culturals, a través de la música i l’estètica. Tant de bo s’aconsegueixin els recursos i el suport, perquè sens dubte es podria fer alguna cosa genial”.

On jugar

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat