Trombone Shorty

Entrevista a Trombone Shorty & Orleans Avenue

Parlem amb un dels talents més clars i destacats de l'escena de jazz actual

Publicitat

Qui hagi seguit 'Treme', la magnífica sèrie de l'HBO sobre la reconstrucció de Nova Orleans després del Katrina, ja sabrà qui és Trombone Shorty. Troy Andrews (aquest és el seu nom de naixement) hi ha aparegut interpretant-se a ell mateix: una celebritat que brilla per sobre de l'eixam de músics que sobreviuen en una ciutat devastada per la força de la natura i el mal govern. Als quatre anys ja desfilava pels carrers de Nova Orleans fent sonar un trombó que li doblava la talla, però res no li augurava un futur diferent del d'Antoine Batiste (Wendell Pierce), l'altre trombonista de la sèrie. Antoine, que s'ha de guanyar les garrofes tocant en marxes, funerals i ridícules festes amb frac, no pot evitar comparar- s'hi: Andrews és el paradigma de l'èxit.

Ara, amb només 25 anys, Shorty és un multiinstrumentista virtuós i té una bona colla de discos al seu nom, els dos darrers publicats per la prestigiosa casa Verve: Backatown (2010), que va aconseguir la nominació a un Grammy, i For true (2011). La seva música és una mescla explosiva de jazz, funk, música llatina i rock que ell anomena supafunkrock. "És rock, és funk de Nova Orleans, és tantes coses a la vegada que l'anomenem així per descriure el nostre propi gènere musical, però quan sóc a l'escenari només penso en música i oferim una quantitat formidable de cadascun d'aquests estils", assegura. Ha actuat més d'un cop a Barcelona, entre ells en el concert pòrtic del Festival Internacional de Jazz de Barcelona el 2011 (i també ho ha fet amb Lenny Kravitz).

Els seus directes són "una gran festa a l'estil de Nova Orleans, amb set músics sobre l'escenari, molta energia i molta excitació". Es tracta dels músics de l'Orleans Avenue (baix, bateria, guitarra, vents i percussió), banda que acompanya un Shorty hàbil amb la trompeta, el trombó i el micròfon, una combinació poderosa, vivaç, rica en matisos i que no fa fàstics a les tornades comercials.

Una curiositat: els actors de 'Treme', i potser amb excepcions com la violinista Lucia Micarelli, toquen de veritat? "Saben com col·locar els dits, però no tenen els llavis preparats per produir el so que nosaltres produïm", explica un Shorty que, ell mateix, ve del Treme. "Evidentment, una sèrie de ficció no pot capturar tot el que passa en un barri, però penso que és prou fidedigna i que fa una gran feina representant la ciutat". Una Nova Orleans que no és la mateixa després del Katrina: "Ha canviat perquè hi ha molta gent que ja no hi és, molta que se n'ha anat o que no ha volgut tornar-hi, i el barri el feia la gent, però també està sorgint el nostre millor esperit de superació; tothom és molt feliç de ser-hi i formem una comunitat meravellosa".

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat