Hannah Arendt

Mostra de Films de Dones

Què tenen en comú Hannah Arendt, Cecilia Bartolomé, Anna Petrús i Liv Ullman?

Publicitat

Què tenen en comú Hannah Arendt, Cecilia Bartolomé, Anna Petrús i Liv Ullman? Ho descobrireu a la Mostra Internacional de Films de Dones, que es renova coincidint amb la 21a edició: no faltaran les projeccions, els monogràfics i tallers, però fora de calendari també podreu conèixer tot el que es cou en la cultura audiovisual femenina a través de l'arxiu online de la mostra. Aquestes és la tríada que no us podeu perdre.

Cineastes de diferents generacions compartiran arguments del 4 al 18 d'abril i veurem que ha plogut força des dels anys 60, quan les pioneres es van incorporar a la direcció per parlar de la violencia masclista, el divorci, la llibertat sexual, i de qüestions polítiques, sense embuts i amb una estètica innovadora. La història que el cinema destapa les recupera. Judith Colell, Rosa Vergés, Anna Petrús i Isona Passola glossaran films com 'Margarita y el lobo', de Cecilia Bartolomé, i la pel·lícula que Pilar Miró dedicava a una directora de televisió d'èxit que, intervinguda d'urgència, invocava l'actor de la seva ànima: 'Gary Cooper que estás en los cielos'. L'obra coral 'El domini dels sentits' i 'Yoyes', d'Helena Taberna, completaran el repàs a una filmografia que ha estat bàsica per al sorgiment de noves maneres de fer i que culminen les 'Cineastes emergents', les autores dels onze curts que coneixereu de la mà d'Eulàlia Iglesias.

Al maig toca recuperar les paraules de la filòsofa Hannah Arendt, claus per entendre el pensament de la segona meitat del segle XX. Més enllà del seu corpus literari, amb obres com 'Eichmann en Jerusalén' i 'Los orígenes del totalitarismo', i dels diferents apropaments biogràfics posteriors -una de les darreres ha estat la directora Margarethe von Trotta, que l'ha glossat al cinema- la Mostra recupera una selecció de documentals i entrevistes dels anys 70, en què Arendt reflexiona sobre la llibertat, les particularitats polítiques de Nord-amèrica i Europa, i ofereix detalls sobre la seva literatura.

La noruega Liv Ullman li prendrà el relleu, coincidint amb el cicle que li dediquen la Mostra i la Filmoteca. Però aquí més que retenir la mirada en la musa d'Ingmar Bergman, protagonista de 'Persona' i 'Escenes d'un matrimoni', Ullman és reclamada com a directora de prestigi i pels seus lligams amb el cinema d'avantguarda i documental. Avalada per films com 'Confesiones privadas' i 'Infiel' -amb guions de Bergman-, prepara obra per al 2014: després del projecte frustrat de 'Casa de nines' d'Ibsen, sembla que 'Senyoreta Júlia' de Strindberg tindrà versió cinematogràfica.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat