Museus LGTBI
Museus LGTBI
Museus LGTBI

Totes les activitats dels Museus LGTBI per celebrar l'orgull 2021

Diversos museus de Barcelona transformen els seus espais amb propostes que reivindiquen la diversitat sexual i de gènere

Publicitat

El 28 de juny és el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+ i el mes s'omple de propostes per reivindicar i celebrar la diversitat sexual i de gènere. A tota aquesta llista s'hi suma la iniciativa Museus LGTBI, impulsada per set institucions culturals que han transformat els seus espais i les seves programacions per reivindicar l'orgull, amb activitats especials que s'inauguren durant el juny i el juliol. 

Les institucions que participen en la iniciativa, que compta amb la col·laboració del Centre LGTBI de Barcelona, són la Fundació Joan Miró, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i els Museus de Sant Cugat del Vallès. Cadascuna ha dissenyat propostes des del seu àmbit concret de coneixement per mostrar el seu compromís amb la lluita LGTBI. A través d'activitats com exposicions temporals, visites comentades, itineraris especials i xerrades, els museus han tractat de qüestionar usos i costums històrics, destacar les trajectòries d'activistes, descobrir facetes desconegudes d'artistes o fer aproximacions queer a les seves obres.

A continuació us desgranem les vuit propostes que formen la iniciativa Museus LGTBI, set de les quals organitzades pels museus que participen i una pel Centre LGTBI.

NO T'HO PERDIS: 5 idees per gaudir de l'escena LGTBI durant el mes de l'Orgull a Barcelona

1. 'Un cos com un univers', Fundació Joan Miró

Es tracta d'una aproximació en clau queer a l’obra de Joan Miró, per redescobrir l'artista aprofundint en la complexitat dels personatges que formen la seva obra. 

L'activitat té dos vessants. La primera part comença abans inclús d'arribar al museu. Es tracta d'un àudio de l'artista Blanca Arias amb música d'Edu Rubix que té l'objectiu de predisposar-nos físicament i mentalment a endinsar-nos en l'obra de Miró. Després es pot fer una visita lliure per les sales de la col·lecció 'Un cos com un univers' (entre el 26 de juny i el 15 de juliol) o es pot fer un itinerari participatiu conduït per l'artista Blanca Arias (entre el 27 de juny i l'11 de juliol), amb un preu de 7 €.

2. 'Apol·lo o Afrodita. La identitat perduda', Museu d'Arqueologia de Catalunya

A principis del segle XX es va trobar a Empúries el cap d'una estàtua romana de marbre que, donada la finor de les seves faccions, es va concloure que era una representació d'Afrodita. Tanmateix, amb els anys l'opinió dels arqueòlegs ha canviat i ara es creu es tracta d'Apol·lo.

A partir d'aquest cas paradigmàtic, el Museu d’Arqueologia de Catalunya ha creat una peça audiovisual que convida a la reflexió sobre els cànons estètics i físics associats al gènere per il·lustrar com una mirada sota uns preceptes culturals concrets pot portar a fer atribucions errònies. Un fenomen que es produeix en l'actualitat i que, de vegades, ens porta a etiquetar persones amb unes identitats amb les quals no s'identifiquen. Es podrà visitar entre el 28 de juny i el 4 de juliol.

Publicitat

3. 'Ciència des de la diversitat', Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El museu organitza mensualment les tertúlies del 'Club de llunàtics i llunàtiques', que tracten diferents temes de l'actualitat científica. En aquesta ocasió, la protagonista serà Judith Juanhuix, doctora en Física, cap de la secció de Ciències de la Vida i de Matèria Condensada del Sincrotró ALBA, mare trans i membre de la Plataforma TransForma la Salut. Juanhuix explicarà la feina de recerca que porta a terme el Sincrotró ALBA i tractarà aspectes com la relació entre la ciència i les realitats trans o les dones científiques i la compatibilitat entre la família i l'exercici professional. 

L'entrada és gratuïta i es realitzarà el 17 de juny de 18.30 a 20 h. Es podrà seguir presencialment o a través de la plataforma Zoom i cal inscriure's per a qualsevol de les dues modalitats.

4. 'Unisex – Agender – Genderless', Museu del Disseny de Barcelona

El Museu del Disseny de Barcelona proposa una relectura de la seva exposició 'El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015)' a través de la selecció de cinc peces de la mostra. Cadascuna d'aquestes estarà acompanyada de textos explicatius que permetran descobrir què és la moda unisex, agender o genderless i fer un recorregut històric amb perspectiva de gènere pels canvis que han ocorregut al món de la moda des de principis del segle XX fins a l'actualitat.

L'activitat és de pagament i l'entrada permet accedir a totes les col·leccions del museu. Es podrà visitar entre el 28 de juny i el 29 d'agost.

Publicitat

5. 'El desig és tan fluid com la mar', Museu Marítim de Barcelona

La sexualitat dels mariners, que passaven llargs períodes convivint en espais reduïts i gairebé sense intimitat, ha estat històricament silenciada. El Museu Marítim proposa una exposició per aprofundir en el tema, a través d'una mirada a les relacions eròtiques, sexuals i sentimentals invisibilitzades que han mantingut durant segles els mariners a bord de les embarcacions.

Es pot visitar a partir del 28 de juny i estarà disponible fins al 7 de novembre. L'entrada és gratis.

6. 'Mirades insubmises: lectures de la col·lecció en clau LGTBI', Museu Nacional d'Art de Catalunya

El MNAC proposa un recorregut per les col·leccions del museu, amb una selecció d'obres que es rellegiran des d'una perspectiva queer. La intenció és recuperar mirades soterrades per les narratives visuals dominants. Alguns dels temes que es tractaran seran la relació entre la representació de persones intersexuals i la sexualitat dels àngels o l'origen de Sant Sebastià com a icona gai.

S'han programat quatre visites presencials comentades, els dissabtes 19 i 26 de juny i 10 i 17 de juliol. A més, es farà una sessió especial en línia el dijous 8 de juliol. L'activitat és gratuïta, però cal inscriure's en tots els casos.

Publicitat

7. 'Concurs trenca-tòpics: la història amb altres mirades', Monestir de Sant Cugat del Vallès

El Monestir de Sant Cugat acull l'única activitat de Museus LGTBI fora de la ciutat de Barcelona. Es tracta d'una visita participativa que contraposa les diverses formes d'entendre l'amor i la sexualitat de les societats tradicionals i les modernes. Amb aquest exercici, es recuperaran afirmacions centenàries, inclús mil·lenàries, sobre l'homosexualitat o aspectes relacionats amb el gènere que trencaran alguns dels tòpics que hi ha sobre la concepció tradicional d'aquestes qüestions.

Tindrà lloc el 28 de juny i, tot i que és gratuïta, cal inscripció prèvia.

8. 'Bestiari excitat', Centre LGTBI de Barcelona

El Centre LGTBI ha organitzat una activitat a tall de síntesi que busca la connexió entre les diferents propostes de Museus LGTBI. Es tracta d'un taller teòric i pràctic de drag, que pretén apropiar-se de tots els arquetips presentats pels museus.

Comptarà amb la participació de les travestis Ken Pollet i Norma Mor i de l'historiador Víctor Ramírez Tur. Tindrà lloc el 10 de juliol amb dos torns (de 10 a 14 h o de 16 a 20 h), és gratuïta i cal inscriure's.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat