Biblioteca de Cataluña
© Tatiana Rojas

Biblioteca de Catalunya

Ubicada en un edifici medieval enjardinat d’antic ús hospitalari, la Biblioteca de Catalunya és un temple dels llibres al cor de la Ciutat Vella de Barcelona
  • Llocs d'interès | Biblioteques, arxius i fundacions
  • El Raval
Publicitat

Time Out diu

La Biblioteca de Catalunya està localitzada al barri del Raval, entre els carrerons de la Barcelona emmurallada. L’espai també està ben a prop d’alguns espais centrals de la ciutat burgesa que va créixer a través de l’Eixample. A uns minuts de passejada trobarem els inicis del passeig de Gràcia, ple d’edificis modernistes com La Pedrera, o de la rambla de Catalunya.

De recinte hospitalari medieval a nucli de la cultura

L’edifici que actualment acull la Biblioteca de Catalunya va ser la seu de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona durant cinc segles. Els arquitectes del projecte original van reaprofitar part de les instal·lacions d’un hospital previ que va fundar el canonge Joan Colom. I els terrenys adjacents es van anar destinant a altres dependències relacionades amb la medicina, com la Casa de Convalescència (que es va construir ja al segle XVI).

Al llarg del segle XX, aquesta zona es va reconvertir en un focus d’activitat relacionada amb les lletres i els llibres. Abans de reorientar-se com a biblioteca nacional, la Biblioteca de Catalunya va servir inicialment de biblioteca de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Aquesta institució, que podria definir-se com l’equivalent català de la Real Academia de la Lengua Española (RAE), es va instal·lar a l’esmentada Casa de Convalescència. Posteriorment, una altra àrea de l’antic complex hospitalari es va transformar en la biblioteca pública de Sant Pau – Santa Creu, que pertany a la xarxa gestionada per la Diputació de Barcelona.

Els usos actuals de la Biblioteca de Catalunya

Totes aquestes antigues instal·lacions hospitalàries han patit transformacions i expansions (ara l’edifici de la Biblioteca té plantes subterrànies que acullen quilòmetres i quilòmetres de prestatges), però ha conservat l’arquitectura gòtica i el sabor medieval. Les pedres dels edificis, i els milers de llibres que acullen, transmeten el pes de segles d’història.

Ara la biblioteca disposa d’un fons bibliogràfic enorme. Ofereix un servei de préstec que es dirigeix principalment als historiadors, però està obert a tothom. Hi ha les corresponents sales de lectura i estudi. També es pot llegir al jardí de l’edifici, des del qual es pot accedir a la corresponent connexió wifi a internet. Des de l’any 2004, alguns espais de la Biblioteca de Catalunya també tenen un ús teatral i s’hi fan representacions.

Com arribar a la Biblioteca de Catalunya?

Es pot arribar a la Biblioteca de Catalunya mitjançant diverses opcions de transport públic. L’estació de Liceu, que pertany a la línia 3 del metro, està molt a prop de l’edifici. L’estació de Catalunya està una mica més allunyada, però multiplica les possibilitats d’arribada a través de metro, tren o Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). També hi ha diverses línies d’autobús que s’enfronten a l’atapeït trànsit de la zona. L’accés a les instal·lacions és gratis i els horaris poden consultar-se al seu lloc web.

Detalls

Adreça
Hospital, 56
El Raval
Barcelona
08001
Transport
Liceu (M: L3)
Preu
Accés lliure
Horaris
De 9 h a 20 h. (dl. a dv.). De 10 h a 14 h (ds.)

Què hi ha ara mateix

A Macbeth song

4 de 5 estrelles
Feia molts anys, potser des del Desaparecer de Calixto Bieito al Romea (2011), que no vèiem a Barcelona un espectacle tan excitant com A Macbeth song d'Oriol Broggi. I és curiós que els dos espectacles estiguin connectats per l'atmosfera d'Edgar Allan Poe. Perquè si el primer reconstruïa els contes més cèlebres de l'autor nord-americà amb el protagonisme inestimable de Maika Makovski, el de La Perla 29, tot i abordar el Macbeth de Shakespeare, desprèn els clarobscurs, el misteri, de Poe. I això gràcies a tres músics extraordinaris, Martyn Jacques, Budi Butenop i Adrian Stout (The Tiger Lillies), que porten el pes de la funció i insuflen un aire de cabaret expressionista i decadent a la proposta de Broggi. La qüestió és que no anem a la Biblioteca de Catalunya a veure un altre Macbeth, sinó una mena d'al·legoria del clàssic en què tres actors (Andrew Tarbet, Enric Cambray i Màrcia Cisteró) interpreten en anglès (amb subtítols en català) tots els personatges principals de la peça mentre The Tiger Lillies, les bruixes visionàries, es miren l'acció amb la sornegueria de qui sap tot el que passarà. Elles van preveure mort i hi haurà mort, van dir que el bosc de Birnam es mouria i es mourà. Duncan, Macbeth, Banquo, Macduff, Lady Macbeth... tots són titelles a mercè de les fetilleres. És un híbrid del qual Broggi en treu petroli A Macbeth song s'apropa més al concert teatralitzat que al muntatge convencional, però no és ni una cosa ni l'altra. És un híbrid del qual Broggi en treu...
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà