Antiga, agradable, lluminosa i simbòlica. Així és la primera biblioteca creada a Europa per a dones. Un lloc que no passa desapercebut malgrat trobar-se en un atzucac. Va començar com un espai per oferir accés a la cultura i la informació de les dones. Amb el temps es va traslladar, i actualment porta el nom de la fundadora, Francesca Bonnemasion. A més, al mateix edifici hi ha l'Oficina de Promoció de Polítiques d'Igualtat Dona-Home, l'Escola de la Dona i el Centre de cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Aquesta biblioteca és i serà un referent per a la literatura femenina. Dones veniu a descobrir el fons bibliogràfic! És de i per a totes.
Qui va ser Francesca Bonnemaison?
Filla d'una família molt important de comerciants de Barcelona, Francesca Bonnemaison va néixer a la ciutat el 12 d'abril del 1872. Tot i que venia d'un ambient tradicional i religiós, va poder estudiar idiomes, pintura, dibuix i música. Gràcies al matrimoni que va contreure amb Narcís Verdaguer, va aconseguir introduir-se a l'esfera política i intel·lectual de l'època i va començar a escriure a La Veu de Catalunya sota pseudònim Franar.
Més endavant, la seva passió per la literatura i les instructores del feminisme reformista va poder crear una biblioteca per a dones el 1909, sota el nom Institut de Cultura i Biblioteca Popular. En quedar-se vídua molt jove, va acabar bolcant-se de ple en el seu projecte, fins que va haver d'exiliar Suïssa per la Guerra Civil per les seves relacions amb polítics catalanistes. Ja a principis dels anys quaranta, quan va acabar el conflicte, Bonnemaison va tornar a Barcelona, encara que no va voler tornar a entrar a l'edifici de l'Institut perquè estava a les mans de la Delegació Nacional de la Secció Femenina de la Falange Espanyola Tradicionalista i de les JONS.
Història de la biblioteca
Després que a la Guerra Civil, la Diputació de Barcelona es va quedar l'edifici amb la condició que es fes servir per al mateix per al qual s'havia creat, encara que la falange va filtrar els continguts i només hi podien entrar dones i nens. No va ser fins al 1963 que ja hi va poder entrar tota mena de públic i la Secció femenina va acabar abandonant la direcció de l'edifici.
El 1976 la biblioteca ja es va començar a anomenar Francesca Bonnemaison, encara que no va ser fins al 2004 que, gràcies al moviment veïnal i de diferents entitats de dones de la ciutat, que l'edifici sencer va passar a portar el seu nom i recollir-ne l'herència.
Col·leccions literàries
La biblioteca té un ampli ventall d'idees dividides en diferents seccions com ara cuina, música, moda i LGBTI, entre d'altres, encara que la seva especialitat són les dones i els feminismes, amb una secció dedicada només a contes per a la igualtat.