Va ser una antiga fàbrica tèxtil a finals del segle XIX, i avui acull equipaments esportius, jardins, centres d'ensenyament i serveis de la Diputació de Barcelona. Al recinte situat al carrer Comte d'Urgell, al barri de l'Eixample, es troba l'Institut Escola del Treball, l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya i l'Institut d'Art del Treball, entre d'altres.
L'antiga fàbrica de Can Batlló
El 1870, els germans Batlló van fundar una fàbrica de brodats a l'Eixample esquerre, dissenyada per l'arquitecte Rafael Gustavino. D'aquesta, avui es conserva l'edifici dels telers -l'anomenat Edifici del Rellotge-, les naus de filatures i la xemeneia de maons de 70 metres d'alçada.
El recinte, que ocupa quasi 60.000 metres quadrats, és un magnífic exemple d'arquitectura industrial modernista de la ciutat.
De la fàbrica a l'Escola Industrial
Uns anys després del tancament de la fàbrica de brodats el 1889, el desenvolupament econòmic de les darreres dècades del segle XIX va crear la necessitat de disposar d'escoles professionals destinades a l'ensenyament tècnic.
A principis del segle XX, el patronat de l'Escola Industrial de Barcelona va comprar els terrenys de l'antiga fàbrica per a dedicar-los a centres de formació vinculats a indústries com la tèxtil, la química i l'agrícola.
Visites guiades al recinte de l'Escola Industrial
L'entrada al recinte és lliure, però si voleu gaudir d'una visita guiada podeu fer-ho en una de les dues que s'organitzen al mes. Normalment, les visites són a les 11 del matí a l'hivern i a les 10.30 h a l'estiu. Podeu trobar més informació a la pàgina web de la Diputació de Barcelona.