Jardins del Doctor Pla i Armengol
Foto: Ajuntament de BarcelonaJardins del Doctor Pla i Armengol

Jardins del Doctor Pla i Armengol

Aquests amplis jardins públics i modernitzats són un espai de biodiversitat per la seva flora i fauna, i tenen infinitat d'espais verds i vistes a la ciutat
  • Llocs d'interès | Parcs i jardins
  • Horta - Guinardó
Publicitat

Time Out diu

Els jardins del Doctor Pla i Armengol, inaugurats el 1930 però uns dels més modernitzats de Barcelona, ocupen prop de 4 hectàrees al districte d'Horta-Guinardó, amb accessos des de la Ronda del Guinardó, el carrer Cartagena, l’avinguda Mare de Déu de Montserrat i el torrent de Melis. És un espai de biodiversitat i d'una gran riquesa històrica i natural, adequat per fer un passeig i desconnectar una mica del bullici de la ciutat. Conté 55 bancs, 40 cadires i 16 pedres de formigó i seure al sotabosc.

 

Què hi trobem als jardins de Pla i Armengol?

Aquests jardins porten el nom del doctor propietari de l’antiga finca del Mas Ravetllat i són obra de l’arquitecte Adolf Florensa. En la seva reobertura s'han convertit en jardins públics i s'han instal·lat estructures per potenciar la presència de fauna com nius per a ocells i ratpenats, piràmides de fusta per als insectes, i basses naturalitzades per als amfibis. El parc es divideix en tres sectors diferenciats: On abans hi havia els estables de cavalls és on se situa ara el parc més públic que compta amb unes grades i un amfiteatre verd, la plaça verda, els jocs infantils i els miradors amb vistes; el jardí noucentista amb diversos jardins a l'interior; i l'espai sud-est, on es troben els horts comunitaris i els espais de promoció a la biodiversitat, d'accés restringit.

Del conjunt del parc en destaca la conserva del Mas Ravetllat, que acull el museu Núria Pla, la filla del doctor.

A part de la fauna, aquests jardins es consideren un dels pulmons de la ciutat per la quantitat de flora que habita en els diversos espais del parc. Si hi passegem hi podem trobar: un bosc mixt d'alzines i pins, el jardí noucentista, el jardí d'aromàtiques, els matollars mediterranis, els lledoners o les basses naturalitzades, etc.  

La venus de Fréjus, entre altres còpies d'escultures 

Passejant pel jardí noucentista ens anem trobant amb un conjunt d'escultures que l'adornen, la més destacable: La Font de la Venus de Fréjus, que és una còpia de la Venus que es troba al Museu Louvre, però a diferència hi té un petit estany al voltant. Hi ha un altre estany amb un angelot amb un dofí a les mans, que és la còpia d'una escultura de Verrocchio. La Nimfa de la petxina de Coysevox també està imitada amb l'estàtua d'una figura femenina al costat d'una gerra que es desborda. Completen el conjunt una escultura d'un cavall, una de 3 faunes infants i diversos gerros amb relleus d'estil grec.

Vista panoràmica de la ciutat

Per la seva ubicació, aquests jardins es consideren inevitablement un ampli mirador de Barcelona. Des de la calma de l'espai es poden contemplar a vista d'ocell llocs emblemàtics de la ciutat com la Sagrada Família, la muntanya de Montjuïc o el mar.

Com arribar-hi?

És fàcil arribar-hi amb l'L4 del metro, baixant a la parada Guinardó-Hospital de Sant Pau.

Detalls

Adreça
Av. de la Mare de Déu de Montserrat, 132
Horta-Guinardó
Barcelona
08041
Transport
Guinardó- Hospital de Sant Pau (M: L4)
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà