Al districte Horta-Guinardó s'alça un 'chateau' francès conegut amb el nom de Palau de les Heures per la forma d'aquesta enfiladissa de les tanques que l'envolten. Durant la Guerra Civil va ser expropiat i destinat a ser la residència del president Manuel Azaña, tot i que mai hi va viure. Qui sí que hi va viure va ser Lluís Companys per protegir-se dels bombardejos. Per això es va construir un refugi subterrani. A partir del 1998 l'ús dels jardins va passar a les mans de l'Ajuntament, mentre que el palau actualment serveix de centre formatiu de la Fundació Bosch i Gimpera, adscrit a la UB.
Es pot visitar per dins?
En l'actualitat, el Palau de les Heures està cedit a la Fundació Bosch i Guimpera de la Universitat de Barcelona, que ha habilitat l'edifici per acollir aules i espais dedicats a diversos màsters, postgraus, programes de perfeccionament i seminaris de la Universitat, així com hi ha les oficines d'Afers Generals i de Recerca del Campus Mundet. A causa d'aquestes noves funcions, el Palau de les Heures no disposa d'una bena d'entrades per visitar-lo per dins, encara que sí que podeu passejar pels jardins.
Què té d'especial El Palau de les Heures?
El Palau de les Heures té una bellesa d'estil francès i renaixentista italià, amb uns espectaculars jardins a tocar del Laberint d'Horta i, encara que no siguin tan coneguts, els del palau són igual de destacables. Van ser construïts a finals del segle XIX per August Font i Carreras, on encara es conserven les palmeres que ho presideixen. A banda de la bellesa natural, el jardí amaga obres d'art com diverses escultures, tant als jardins com a la façana.
Els jardins estan dividits en tres terrasses que es recolzen a la falda de la serra de Collserola, on la vegetació creix repartida en parterres, sempre en ordre simètric i geomètric. La llum del sol dona de ple, només bloquejada per les llargues, però disperses ombres d'alguns arbres, entre els quals sobresurten les altes palmeres. Al voltant de les terrasses, però, la resta de la finca està ocupada pel bosc més o menys espès.