La Fàbrica del Sol és un espai viu on aportar i intercanviar idees per avançar al camí de la sostenibilitat. Un lloc obert a tothom —entitats, estudiants, empreses i tota la ciutadania— que vulgui conèixer els recursos i les bones pràctiques que cal aplicar davant dels reptes de la sostenibilitat.
Ubicat a l'antic edifici modernista de la Catalana de Gas, aquest espai és obert a tota mena de públic i està promogut per l'Ajuntament de Barcelona i compta amb la col·laboració de l'associació Futur Sostenible.
Quins tipus de visites hi ha?
La Fàbrica del Sol ofereix diversos tipus de visites que intenten adaptar-se a les necessitats dels visitants. Les més demanades són les entrades per a grups d'escoles i estudiants, tant primària com secundària. A més, també ofereix diversos tipus de visites guiades per a grups de màxim 20 persones que podeu sol·licitar per la web. Si és un grup de menys de 10 persones o voleu fer una visita per lliure, també és possible si us inscriviu a través de la pàgina de la fàbrica. Si encara esteu indecisos, potser el preu us aclareix les idees: totes les visites són gratuïtes.
L'edifici demostratiu
La Fàbrica del Sol és dins d'un edifici modernista amb molta història que ara té les portes obertes a la ciutadania. L'edifici demostratiu s'ha convertit en un exemple d'eficiència i és l'espai que es pot visitar amb les visites guiades com a lliures. Dins incorpora diverses solucions sostenibles per millorar l'eficiència energètica amb un propòsit educatiu, divulgatiu i lúdic que es basa sobretot en la participació ciutadana. A més, funciona com a altaveu social dels vectors per a la sostenibilitat de Barcelona com: el cicle de l'aigua, els espais verds, la neteja i la gestió de residus, l'energia i la qualitat ambiental.
L'Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol
L'Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol és dins de la fàbrica, on es desenvolupen projectes que ajuden a millorar la qualitat de vida de la ciutadania des d'un punt de vista sostenible. Des de l'ateneu defensen que qualsevol projecte es pot repensar des d'un punt de vista més sostenible amb criteris d'ecodisseny i estalvi energètic. Per dur a terme les iniciatives i treballs, l'equipament té un espai diàfan que facilita el treball col·laboratiu, a banda de disposar de màquines 3D, tallers de fabricació i una zona anomenada Espai Taller, on s'ajunten grans tecnologies de fabricació com la màquina de tallar làser i l'injector de plàstics, entre d'altres.
L'antiga Catalana de Gas
L'actual Fàbrica del Sol no sempre ha anat com la coneixem. El 1843 es va construir una fàbrica a la Barceloneta sota el nom de Societat Catalana per a l'Enllumenat de Gas, que es dedicava a l'enllumenat públic. Més de 50 anys després, el 1907, es van ampliar els forns de carbó i els gasòmetres amb una torre d'aigües i unes oficines que farien créixer l'empresa fins a passar a anomenar-se Catalana de Gas. La fàbrica va començar a distribuir gas de ciutat i gas natural, encara que, a causa del seu creixement, durant els anys setanta les oficines es van traslladar a Portal de l'Àngel. Amb aquest canvi, el gasòmetre, la torre d'aigües i l'edifici modernista van acollir l'actual Fàbrica del Sol.