L’arquitecte Antoni Gaudí va iniciar aquest edifici per encàrrec de l’empresari tèxtil Eusebi Güell l’any 1886. Es tracta d’una obra de joventut de l’autor de la Sagrada Família (tots dos són considerats llocs imprescindibles per visitar a Barcelona). El Palau Güell pertany a l'etapa orientalista de l’arquitecte, inspirada en l'art del Proper i Extrem Orient, així com en l'art islàmic hispànic. El resultat va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1984.
Què hi podem veure?
El Palau Güell s'estructura en 6 plantes, més les cavallerisses, de funcionalitat molt diferent i una entrada de grans dimensions, i una distribució de les estances entorn d’una xemeneia cònica que enllaça i ventila els pisos superiors.
Els experts destaquen l’ús de la llum i l’espai per part de Gaudí, juntament amb la imaginació que va començar a aplicar en l’execució de l’obra i la utilització dels materials. Per exemple, la terrassa està decorada per un bosc de colors i 20 xemeneies amb mosaic, preludi de què faria a una altra obra emblemàtica de la Barcelona gaudiniana: La Pedrera.
Un tros de la història de Gaudí
El preu de l'entrada inclou l'accés a l’exposició permanent 'Palau Güell, mirades al mobiliari', que permet accedir als dormitoris familiars i admirar els mobles originals. Com la Casa Batlló, ofereix una magnífica oportunitat de contemplar l’encaix de l’estètica modernista en la vida diària, els seus espais i els seus objectes d’ús quotidià.
A més, els caps de setmana també s'hi poden fer visites guiades gratuïtes amb audioguies en tretze idiomes diferents. Hi ha disponibles, tant en català com en castellà, audiodescripcions per a persones amb discapacitats visuals i guies de signes per a persones amb discapacitats auditives.
Com es pot visitar gratis el Palau Güell?
Hi ha diversos dies d’entrada lliure al llarg de l’any: primer diumenge de cada mes, 12 de setembre (festa de Santa Eulàlia, patrona de la ciutat), 23 d'abril (diada de Sant Jordi, en què la ciutat bull de cultura als carrers), Nit dels Museus, 11 de setembre (diada Nacional de Catalunya), 24 de setembre (amb ocasió de les festes de La Mercè, festa major de la ciutat) i 15 de desembre (naixement d'Eusebi Güell i Bacigalupi).
A més, diversos col·lectius poden entrar gratuïtament: infants menors de 10 anys, persones aturades, titulars de la targeta rosa, persones discapacitades o amb un grau de dependència i diversos col·lectius professionals relacionats amb la comunicació, la docència o el món dels museus. Es poden consultar tots els detalls, i també les circumstàncies d’accés a tarifes reduïdes, en el lloc web de l’espai.