Construït a la segona meitat del segle XIX, aquest parc és un dels principals referents dels espais verds de Barcelona. Durant molts anys va ser l'únic de la ciutat, i el primer dels actualment existents que es va dissenyar específicament com a parc públic. És un dels parcs més grans i tradicionals de la ciutat. Dins no us faltaran plans per fer; des de passejades entre fonts, escultures i altres elements ornamentals molt atractius i interessants fins a passejar amb barca pel llac ple d'ànecs i peixos.
On és el Parc de la Ciutadella?
El parc ocupa una superfície de 17,42 hectàrees i està delimitat per quatre vies principals; el passeig de Pujades, el passeig de Picasso, el passeig de Circumval·lació i el carrer de Wellington. A banda, si voleu entrar ho podeu per un dels deu accessos diferents que hi ha repartits pels laterals. A hores d'ara, el Parc de la Ciutadella és el parc urbà més gran de Barcelona, després de Montjuïc.
La cascada monumental
És un dels principals atractius del parc i la protagonista de centenars de fotografies al dia. La cascada monumental va ser dissenyada per Josep Fontserè el 1875, encara que no va estar sol, sinó que va rebre ajuda d'un jove Antoni Gaudí, que va fer alguns motius decoratius i les rocalles de la cascada.
A banda de les seves dimensions monumentals, la cascada destaca per la seva riquesa escultòrica, signada per diversos artistes catalans de finals del segle XIX. El conjunt escultòric que més destaca se situa al centre i representa el 'Naixement de Venus', encara que en lloc de ser de Botticelli, està signat per Venanci Vallmitjana. Un altre conjunt que destaca és el que està just a sobre del de Vallmitjana, La quadriga de l'Aurora. En aquest cas, l'autor va ser Rossend Nobas, que també va fer altres figures de la font, com ara una figura d'Eros.
Els edificis
El parc va ser l'espai escollit per fer autèntiques obres arquitectòniques que, encara avui dia, segueixen en funcionament. El que destaca més és la seu del Parlament de Catalunya, que en el passat va ser l'edifici de l'arsenal. La construcció formava part de l'antiga ciutadella militar del 1715, de la qual encara es conserven la capella castrense i el palau del governador, que actualment és un centre d'educació secundària.
Si continuem passejant també ens trobem amb el Museu Martorell de Geologia, d'Antoni Rovira i Trias; el Castell dels Tres Dracs, que es va construir per ser el restaurant de l'Exposició Universal del 1888 i que ara és la seu del museu de Zoologia de Barcelona; i l'hivernacle de ferro i vidre de Josep Amargós i Samaranch, de l'any 1884.
Per finalitzar, gràcies a la modificació del recinte per a l'Exposició Universal del 1888, més tard es va poder instal·lar el Zoo de Barcelona, que es va inaugurar el 1892. El zoo va ser un dels més importants d'Europa i va acollir animals tan famosos com Floquet de Neu, que va ser l'únic exemplar de goril·la albí que s'ha conegut fins ara.